Menu
Aanvragen 600×400

7 TIPS BIJ HET AANVRAGEN VAN JE HULPMIDDEL

Het aanvragen van een hulpmiddel kan complex zijn en lang niet altijd krijg je wat het beste bij jou past. Wat kan je hier zelf aan doen en wat zijn je rechten precies? Scouters delen hun ervaringen met je: 7 tips bij het aanvragen van je hulpmiddel. BRON: www.scouters.nl/nieuws/7-tips-aanvragen-hulpmiddel

1. Weet wat je wil

Bart van der Dussen“Heel belangrijk is, heb ik gemerkt, om zelf heel duidelijk te zijn en duidelijk te weten wat je wilt en wat je nodig hebt. Dat is voor de leverancier van het hulpmiddel ook makkelijker om daarbij aan te sluiten. Ga af op je gevoel. En vraag desnoods iemand uit je eigen sociale netwerk om mee te kijken.”

Bart van der Dussen, Scouters blogger

Weet je wat je wil maar heb je de beste oplossing nog niet gevonden? Dan kan je je wens ook altijd voorleggen aan anderen in de Facebook-groep of een mail sturen naar de Scouters redactie, dan scouten we samen!

2. Vraag verschillende offertes aan en test de hulpmiddelen

Martijn Lambrechts“Zorg er altijd voor dat je bij meerdere leveranciers offertes opvraagt, informatie inwint en eventueel gaat testen. En neem geen genoegen met minder. Ga voor wat je echt nodig hebt.”

Martijn Lambrechts, Scouters blogger en tester

Sommige hulpmiddelen zijn al getest, bijvoorbeeld door het Scouters testteam of de Consumentenbond. Persoonlijke beoordelingen bij keuzehulpsites, zoals Kieskeurig en Scouters, geven je inzicht in de ervaringen van anderen met het hulpmiddel.

3. Maak gebruik van je 10 uur ergotherapie per jaar voor deskundig advies

Marion van Wijk“Je hebt recht op 10 uur ergotherapeut per jaar. Maak daar gebruik van, want ergotherapeuten kunnen je het beste advies geven. Anders kan je ook hulp vragen van MEE die staan je ook gratis bij.” 

Marion van Wijk, lid van de Scouters Facebook-groep

In de basisverzekering van iedereen zit 10 uur ergotherapie per jaar. Je hebt vaak geen verwijzing nodig van je huisarts. Je leest meer hierover op de website van beroepsvereniging Ergotherapie Nederland.

Een ergotherapeut bij jou in de buurt vind je ook op de site van Ergotherapie Nederland.

4. Leer je WMO-consulent kennen en zorg voor een goede passing

Hayat Afkyr“Ik heb goed contact met de WMO consulent, betrokken bij mijn leefsituatie en uitgenodigd bij een passing. Hierdoor snapt diegene nu vaak waarom ik iets aanvraag en waarom nu juist dat product. Maak dus kennis met je WMO consulent vanuit de gemeente en bouw een band op.” 

Hayat Afkyr, Scouters blogger

 

 

Amber Bindels“Een hulpmiddel moet worden aangemeten op basis van de individuele behoeften van de gebruiker.”

Amber Bindels, initiatiefnemer Wij Staan Op

 

 5. Schrijf zelf je persoonlijk plan voor een indicatie

Erica Bouma“Veel mensen weten niet dat je je persoonlijk plan zelf kan schrijven. Doe dat vooral, want dat recht heb je. Je beschrijft hierin onder meer je situatie, mogelijkheden en hoe het hulpmiddel jou helpt om nog beter te kunnen doen wat je wil doen. Op basis van je persoonlijk plan schrijf je je eigen indicatie. Zo’n persoonlijk plan schrijf je natuurlijk niet elke dag, Schakel daarom eventueel de hulp in van je ergotherapeut, revalidatiearts of iemand uit je directe omgeving.”

Erica Bouma, Scouters redacteur

Je leest meer over je rechten in de wet die de WMO beschrijft, 2.3.2. De volledige wettekst vind je onder andere opwww.supportmagazine.nl/wmo.

6. Afwijzing gekregen? Ga niet bij de pakken neerzitten

Remko Teunissen“Laat je niet uit het veld slaan door een afwijzing. Het afwijzen is een ontmoedigingsbeleid van de gemeente en verstrekker…… Ga door voor wat je wilt en ga in bezwaar, ondersteuning door ergotherapeut of revalidatiearts kan helpen. Durf het hoofd te bieden.”

Remko Teunissen, Scouters tester

 7. Maak gebruik van PGB als je hulpmiddel buiten het aanbod valt

Sanne Gooskens“Als het hulpmiddel dat jij hebt gekozen, niet wordt aangeboden door jouw gemeente via ‘Zorg in natura’, dan kan je ook PGB aanvragen. Daarmee krijg je een vast bedrag en word je zelf verantwoordelijk voor eventueel onderhoud en service, in tegenstelling tot bij ‘Zorg in natura’. Je maakt kans op PGB met een gemotiveerde onderbouwing, waarin je onderbouwt waarom de beschikbare hulpmiddelen niet bij jou passen, dat het hulpmiddel dat je hebt gekozen kwalitatief goed is en dat je zelf in staat bent om je hulpmiddel aan te schaffen en te (laten) onderhouden.”

Sanne Gooskens, Scouters redacteur

Meer informatie over PGB lees je op de website van Per Saldo. Bij het WMO-loket van je gemeente kan je terecht voor informatie over het beleid bij PGB voor jouw hulpmiddel en in jouw gemeente.

Dit is een van de vele artikelen die je op het platform www.botinbalans.nl kunt vinden.
Maak een account aan en je heb toegang tot alle informatie die we voor je hebben verzameld op Bot in Balans.

Facebook Comments
X