skip to Main Content

Therapie, behandeling


Een effectieve therapie (behandeling) van osteoporose/osteopenie is nog niet zo eenvoudig. Osteoporose is een chronische aandoening. Dat wil dus zeggen dat deze niet 100% te genezen is! Je zit de rest van je leven met een skelet dat (wat) zwakker is dan je zou wensen.
Er is ook geen “wonder-pil” of “wonder-injectie” om dit voor je op te lossen.
De therapie is er dus vooral op gericht om de volgende breuk te voorkomen.

Wel is het mogelijk de achteruitgang van de botsterkte af te remmen. Vaak is zelfs met de huidige combinatietherapie een stabilisatie ( of zelfs lichte verbetering) mogelijk. Die combinatietherapie bestaat uit de inzet van:
(1) goed bewegen,
(2) de juiste voeding
(3) medicatie (dikwijls tijdelijk).
Maar dan ook echt alle 3 deze onderdelen!

Jaarlijkse controle

Na het stellen van de juiste diagnose en het advies voor beweging, voeding en medicatie is het belangrijk om jaarlijks onder controle te blijven. Als de diagnose in het ziekenhuis is gemaakt zul je meestal weer worden overgedragen naar de huisarts. Als je geen oproep krijgt voor de jaarlijkse controle neem dan vooral zelf contact op.

Eerst de breuk aanpakken
Is er sprake van een nieuwe botbreuk dan richt de medische behandeling zich daar eerst op. Pas daarna worden de stappen voor het opsporen en diagnosticeren van osteoporose / osteopenie in gang gezet. Bedenk dat al meestal een andere specialist verantwoordelijk is het opsporen en behandelen van osteoporose.

Er snel bij zijn is belangrijk.
Daar heb je zelf ook een belangrijke rol in. Het zijn jouw botten en daar moet je zuinig op zijn.
Afname van botmassa een natuurlijk/leeftijd gebonden proces. Zijn je botten zwakker, dan kun je het maar beter zo snel mogelijk weten. Vroege diagnose en behandeling is de beste garantie voor een een gezonde toekomst.

Wat kun je zelf doen:

Ziekenhuizen horen iedereen van boven de 50 jaar met een botbreuk (ongeacht de oorzaak) een aanvullend onderzoek aan te bieden. Om vast te stellen of osteoporose misschien wel de onderliggende oorzaak van je botbreuk is geweest! Logisch toch ?
Helaas zijn veel ziekenhuizen en artsen wat slordig in het aanbieden van deze test. Vraag er dus zelf ook om. Het hoort bij de behandeling van je breuk.
Ben extra alert hierop als osteoporose al bij je ouders of grootouders is voorgekomen. Erfelijkheid is een belangrijke risicofactor.
Nog meer risicofactoren staan hier

Niet vallen
Het voorkomen van vallen voor mensen met zwakkere botten is belangrijk. Dat lijkt een open deur maar de logica is overduidelijk.
Een verhoogd valrisico kan vele oorzaken hebben. Belangrijk onderdeel van het diagnoseproces zal bestaan uit het inventariseren van je persoonlijke valrisico.

X