Behandelrichtlijnen

In het kort
Een medische behandelrichtlijn bevat de meest actuele kennis over de beste behandeling van osteoporose. De richtlijnen zijn gemaakt voor de behandelaars, maar zijn dikwijls ook voor patiënten nuttig om te lezen. Voor osteoporose zijn twee richtlijnen van toepassing.
Waarom zijn richtlijnen nodig?
Een richtlijn is nodig voor een goede zorg en behandeling. Richtlijnen vormen het uitgangspunt bij het medische handelen van artsen en verpleegkundigen. Zij slaan een brug tussen wat bekend is op basis van wetenschappelijk onderzoek en hoe die kennis in de praktijk kan worden toepast bij de zorg voor patiënten.
Welke richtlijnen zijn er voor osteoporose?
- Multidisciplinaire richtlijn Osteoporose en Fractuurpreventie (2022). Deze richtlijn is specifiek gericht op fractuurpreventie: het voorkomen van (nieuwe) botbreuken. Deze is bestemd voor alle behandelaren: medisch specialisten, huisartsen en verpleegkundigen. Direct naar de richtlijn.
- De afgeleide richtlijn voor huisartsen: NHG standaard Fractuurpreventie. Deze richtlijn is speciaal voor huisartsen en is in lijn met de bovenstaande richtlijn . Ook deze richtlijn heeft als doel (volgende) botbreuken zo veel mogelijk te voorkomen. De huisartsenrichtlijn wordt dit jaar herzien. Direct naar de richtlijn.
De Osteoporose Vereniging is een actief lid van de twee commissies die deze richtlijnen opstellen, aanpassen en bewaken.
Wat betekenen de richtlijnen voor jou?
De laatste wetenschappelijke inzichten zijn verwerkt in de richtlijnen. En dat leidt tot een optimale behandeling. Bovendien kun je alle informatie ook zelf lezen. Alle actuele kennis over diagnose, behandeling, preventie en medicatie is samengebracht in de richtlijn. Daarin kan iedere arts of specialist (en jij dus ook) een compleet overzicht vinden van de aanbevolen behandelingen. Bedenk dat de documenten geschreven zijn als advies aan collega-artsen en dat het taalgebruik dus niet altijd even eenvoudig zal zijn.
De informatie op deze website is vrijwel volledig gebaseerd op de actuele richtlijnen.
Ons advies
Het publiceren van een nieuwe richtlijn wil nog niet zeggen dat deze in alle ziekenhuizen en alle artsen in Nederland direct zal worden toegepast. Maar het is wel de start van een traject waarbij de nieuwe richtlijn wordt omgezet in heldere processen. Osteoporosezorg is per regio heel verschillend georganiseerd en het gebeurt niet altijd automatisch dat je wordt doorverwezen naar de juiste zorgverlener. Wees daarom positief kritisch naar je zorgverlener en hou het bovenstaande in je achterhoofd. Je kunt zo nodig je arts ook zelf de suggestie doen om je door te verwijzen.