Botbreuken

Mensen met osteoporose hebben door hun verzwakte botten een grotere kans op botbreuken. Vooral in polsen en heupen en meestal als gevolg van een val. Maar ook zonder val kan door een (over)belasting van het verzwakte bot spontaan een breuk optreden.
Bij osteoporose is het reparatievermogen van het lichaam niet aangetast. Eenvoudige breuken genezen op normale wijze.

Wervelbreuk of wervelinzakking

Een wervelbreuk is echter een breuk van een geheel andere orde. Het inzakken van een of meerdere wervels komt helaas veel voor, vaak zonder directe aanleiding. Soms is dit erg pijnlijk, maar in veel gevallen hebben mensen dit zelf nauwelijks in de gaten omdat er geen acute pijnklachten zijn. De schade is er echter wel!
In tegenstelling tot andere soorten breuken is bij een wervel nauwelijks herstel mogelijk en is de schade blijvend.

Er is helaas nog meer slecht nieuws, want door een ingezakte wervel, neemt de druk op de omliggende wervels extra toe waardoor op die plaatsen ook een hogere belasting gaat optreden….
Kleiner worden en een voorovergebogen houding zijn dan vrij gangbare uiterlijke kenmerken.

Breuken behandelen

Pols-, arm- en beenbreuken zijn relatief eenvoudig te behandelen. Ze worden in de gipskamer gezet en gefixeerd en genezen na verloop van tijd vanzelf. Soms is een operatie nodig om de breuk goed te zetten.

Heupbreuken zijn al veel lastiger te behandelen. Soms kan de breuk hersteld worden via een operatie, maar geregeld is het plaatsen van kunstgewricht nodig. Doorgaans is een vrij lange revalidatie nodig.
Vooral bij oudere mensen is de kans op aanvullende complicaties helaas fors.

Wervelbreuken. Bij ernstige pijn kan een ingezakte wervel door het inspuiten van een soort botcement worden versterkt/hersteld. Dit gebeurt lang niet altijd omdat veel wervelbreuken niet opgemerkt worden en deze behandeling meestal geen vergoeding kent.
Zonder behandeling verdwijnt de pijn vaak geleidelijk in een paar maanden…..maar niet de schade.

Pijn is uiteraard een belangrijke klacht bij osteoporose en osteoporotische breuken. Er zijn gelukkig goede pijnstillers. Omdat er veel verschillende soorten pijnstillers zijn, lukt het meestal een geschikt middel te vinden. Soms helpt fysio- of oefen-therapie tegen de pijn: door te leren te ontspannen, neemt de pijn vaak af. Ook een pijnpoli kan helpen als de klachten met reguliere pijnstillers niet te beheersen blijkt.

Meer weten: Maak een profiel aan op botinbalans.nl

X