Medicijnen bij osteoporose

Er zijn 3 groepen medicijnen beschikbaar bij osteoporose. Je behandelend arts zal afhankelijk van je persoonlijke omstandigheden een keuze maken. In de meeste gevallen zal hij/zij starten met bisfosfonaten.
Medicijnen worden omschreven op hun werkzame stof en niet op de merknaam van een van de leveranciers.

Bisfosfonaten

Met medicijnen uit de groep van de bisfosfonaten is de meeste ervaring opgedaan. Ze helpen om de botsterkte te stabiliseren en worden meestal goed verdragen. Bisfosfonaten helpen aantoonbaar om het fractuurrisico (een volgende breuk) te verlagen.

De bisfosfonaten: alendroninezuur en risedroninezuur worden veel toegepast. Het positieve effect op het voorkomen van botbreuken is bij deze middelen goed aangetoond. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat de kans op een wervelbreuk, een niet-wervelbreuk en een heupbreuk verminderen. Deze medicatie is er meestal in tabletvorm ( 1x per week) en sinds mei 2016 ook als drankje (1 x per week).

  • Bisfosfonaten zijn bewezen effectief in het verlagen van het risico op een (volgende) botbreuk.
    (Maar wel 5 jaar gebruiken!)

Medicijnen hebben helaas bijwerkingen maar bij osteoporose is trouw gebruik essentieel.
Behandelperiode is meestal 5 jaar. ( Je arts zal hierover een heldere uitleg geven)
Zorg dat je die 5 jaar ook vol maakt, bij tussentijds stoppen is het effect veel slechter.

LET OP.
Langer dan 5 jaar deze medicatie gebruiken is meestal een slecht idee. Zorg na 5 jaar eventueel zelf voor een controleafspraak.
In sommige gevallen kan je arts afwijken van dit algemene advies, maar ga niet zomaar door…………..!

Te veel bijwerkingen?

Stop niet zomaar! Overleg eerst met je behandelend arts. Hij/zij kan een ander middel voorschrijven of u doorverwijzen naar een specialist in het ziekenhuis.
Er is een heel scala aan medicatie beschikbaar, probeer dus wat anders.

Alendroninezuur is een van de meest gebruikte bisfosfonaten, maar soms geven de tabletten problemen in de slokdarm of maag. Probeer dan in overleg met arts of apotheker over te stappen op alendroninezuur in drankvorm. Daarmee worden dit soort bijwerkingen dikwijls voorkomen.

Andere categorie medicijnen zijn bijvoorbeeld:

  • denozumab
  • raloxifeen
  • strontiumranelaat
  • teriparatide
  • parathyroïd hormoon.

Of misschien een andere toedieningsvorm? ( tablet, drankje, infuus, injectie)
Medicijnen bij osteoporose zijn er in verschillende toedieningsvormen:

  • U neemt ze in via de mond. Er zijn tabletten voor dagelijks en wekelijks gebruik en in de vorm van een drank (weekdosering)
  • Ze worden u toegediend via een infuus of injectie. Dit gebeurt in het ziekenhuis, bij u thuis of bij je (huis)arts eens per 6 maanden.

Volhouden

Behandeling met medicijnen in combinatie met leefstijladviezen (beweging/voeding), is alleen effectief als u deze volhoudt. Voor medicatie is de periode 5 jaar.
Goed bewegen en de juiste voeding echter zijn aandachtspunten voor de rest van je leven. Kijk hier verder op de website voor meer details/adviezen.
Dat is voor veel mensen lastig. Zeker als er geen directe klachten zijn. Maar absoluut de moeite waard om ook op latere leeftijd gezond door het leven te kunnen gaan.

Meer weten over medicijnen bij osteoporose?
BotinBalans is een goede bron van informatie en inspiratie.

Vraag het artikel Medicatie Osteoporose aan.
In ons tijdschrift Bot in Balans Magazine is een reeks artikelen verschenen over medicatie en bijwerkingen.
Een kopie van die reeks ( PDF) kunt u aanvragen via het vragenteam, bereikbaar via de linkerkolom van deze website.

 

Veel voorkomende vragen: (klik op de vraag voor het antwoord)

Problemen met slikken van bisfosfonaten-tabletten?

De uitleg rond het correct innemen van bisfosfonaten is niet altijd even handig omschreven in de bijsluiter of de snelle uitleg bij de apotheek. Hier nog eens een duidelijk advies:
Deze medicijnen (bisfosfonaten) kunnen irritatie geven aan de slokdarm en dienen daarom op de nuchtere maag met een flink glas water doorgespoeld te worden, zodat ze direct op de juiste plaats in het lichaam komen. Dus geen kleine nipjes water, maar flinke slokken: doorspoelen !
En dan een half uurtje NIET gaan liggen ( want dan spoelt het pilletje weer terug)
LET OP: Je kunt dus in dat half uur van alles doen; aankleden, tanden petsen,douchen, de gordijen open doen, de kat eten geven, de krant lezen……..
Rondlopen is prima, zitten is geen probleem……maar NIET gaan liggen.

Blijft u toch klachten houden: Terug naar uw arts want er zijn ook nog andere medicijnen! ( Tegenwoordig ook als drank, daarmee voorkomt men meestal dit soort klachten)

Apotheek geeft opeens een ander merk medicijnen?

Voor sommige geneesmiddelen zijn meerdere leveranciers, maar ze gebruiken echter wel dezelfde werkzame stof. Uw apotheek kan zelfstandig of op advies van uw ziektekostenverzekering een ander merk uitleveren. Dat geeft over het algemeen geen problemen. Mocht u echter toch problemen ondervinden van deze andere medicijnen overleg dan met de apotheek of ga terug naar uw arts!
Uw arts kan op medische gronden altijd een specifieke medicatie voorschrijven.

Medicatie vergeten in te nemen?

Veel mensen gebruiken bisfosfonaten als weekdosering ( 1 pilletje in de week) Soms schiet er dat bij in en dat geeft aanleiding tot veel vragen op onze hulptelefoon.
Het is NIET nodig om de volgende week af te wachten, maar u kunt het pilletje zonder problemen de volgende dag innemen, daarna weer in het gewone ritme.

Heeft u andere vragen? neem dan contact op met onze telefonische hulplijn

X