skip to Main Content

Medicijnen bij Osteoporose

Medicijnen vormen een deel van de therapie bij osteoporose. Er zijn verschillende groepen medicijnen beschikbaar. Je behandelend arts zal afhankelijk van je persoonlijke omstandigheden een voorstel doen. In de meeste gevallen zal hij/zij starten met bisfosfonaten. (Medicijnen worden hier omschreven op hun werkzame stof en niet op de merknaam van een van de leveranciers.)

Bisfosfonaten

Met medicijnen uit de groep van de bisfosfonaten is de meeste ervaring opgedaan. Ze helpen om de botsterkte te stabiliseren en worden meestal goed verdragen. Bisfosfonaten helpen aantoonbaar om het fractuurrisico (een volgende breuk) sterk te verlagen.

De bisfosfonaten: alendroninezuur en risedroninezuur worden veel toegepast. Het positieve effect op het voorkomen van botbreuken is bij deze middelen goed aangetoond. De kans op een wervelbreuk, een niet-wervelbreuk en een heupbreuk zullen sterk verminderen.
Deze medicatie is er als tablet of een drankje ( beide 1x per week).

Behandelperiode is in eerste instantie 5 jaar. ( Je arts zal hierover een heldere uitleg geven. zo niet…vraag er dan om.)
Daarna is een goede evaluatie van de behaalde resultaten belangrijk. (DEXA scan  en risico-evaluatie)

Behandeltijd belangrijk.

Veel langer dan 5 jaar een bisfosfonaat gebruiken is niet aanbevolen.  De kans op bijwerkingen neemt dan toe. Zorg na 5 jaar eventueel zelf voor een controleafspraak. Je wilt weten hoe het nu met je botten is ! In sommige gevallen kan je arts afwijken van dit algemene advies, maar ga niet zomaar door….en stop ook niet zonder overleg.

Bisfosfonaten, infuus versie

Er zijn ook andere vormen uit de groep bisfosfonaten ( bijvoorbeeld zolendroninezuur). Deze middelen worden via een infuus rechtstreeks in de bloedbaan gebracht. In het ziekenhuis of via een verpleegkundige aan huis.
De werkingsduur van een infuus is 1 jaar.

Andere medicijnen bij osteoporose:

 • denosumab (2 x per jaar, onderhuidse injectie)
  Let op! De optimale gebruiksduur van denosumab is nog in onderzoek. Anders dan bij andere osteoporosemedicatie is geen universele gebruiksduur vastgesteld. Vooral zelfstandig tussentijds stoppen kan tot ongewenste negatieve effecten leiden. Stop dus nooit zomaar, ook niet na 5 jaar, maar overleg met je arts en neem deze documenten mee.
  BiB artikel denosumab juli 2018
  20190206 patientenbrief denosumab def
 • raloxifeen
 • strontiumranelaat
 • teriparatide (dagelijkse onderhuidse injecties, maximaal 2 jaar )

Bijwerkingen?

Stop niet zomaar! Overleg eerst met je behandelend arts. Hij/zij kan een ander middel voorschrijven of je doorverwijzen naar een specialist in het ziekenhuis. Er is een heel scala aan medicatie beschikbaar, probeer dus gewoon wat anders.

Alendroninezuur is een van de meest gebruikte bisfosfonaten, maar soms geven de tabletten problemen in de slokdarm of maag. Probeer dan in overleg met arts of apotheker over te stappen op alendroninezuur in drankvorm. Daarmee worden dit soort bijwerkingen dikwijls voorkomen.

Medicijnen bij osteoporose zijn er in verschillende toedieningsvormen:

 • U neemt ze in via de mond. Er zijn tabletten voor dagelijks en wekelijks gebruik en in de vorm van een drank (weekdosering)
 • Ze worden u toegediend via een infuus of injectie. Dit gebeurt in het ziekenhuis, bij u thuis of bij je (huis)arts eens per 6 maanden of 12 maanden)

Volhouden

Behandeling met medicijnen in combinatie met leefstijl aanpassingen (Goed bewegen/ Passende voeding), is alleen effectief als u deze ook echt volhoudt. Dat is voor veel mensen lastig. Zeker als er geen directe klachten zijn, want je doet dit allemaal om die volgende fractuur te voorkomen! Maar absoluut de moeite waard om ook op latere leeftijd gezond door het leven te kunnen gaan.

Artikel ‘Behandeling en Medicatie bij Osteoporose’

Download het artikel medicatie hier.

Veel voorkomende vragen: (klik op de vraag voor het antwoord)

Problemen met slikken van bisfosfonaten-tabletten?

De uitleg rond het correct innemen van bisfosfonaten is niet altijd even handig omschreven in de bijsluiter of de snelle uitleg bij de apotheek. Hier nog eens een duidelijk advies:
Deze medicijnen (bisfosfonaten) kunnen soms irritatie geven aan de slokdarm en dienen daarom op de nuchtere maag met een flink glas water doorgespoeld te worden, zodat ze direct op de juiste plaats in het lichaam komen. Dus geen kleine nipjes water, maar flinke slokken: doorspoelen !
En dan een half uurtje NIET gaan liggen ( want dan spoelt het pilletje weer terug)
LET OP: Je kunt dus in dat half uur van alles doen; aankleden, tanden poetsen,douchen, de gordijnen open doen, de kat eten geven, de krant lezen……..de zon op zien komen…….
Rondlopen is prima, zitten is geen probleem……maar NIET gaan liggen.

Blijft u toch klachten houden: Terug naar uw arts want er zijn ook nog andere medicijnen! ( Tegenwoordig ook als drank, daarmee voorkomt men meestal dit soort klachten)

Apotheek geeft opeens een ander merk medicijnen?

Voor sommige geneesmiddelen zijn meerdere leveranciers, maar ze gebruiken echter wel dezelfde werkzame stof. Uw apotheek kan zelfstandig of op instructie van je ziektekostenverzekering een ander merk uitleveren. Dat geeft over het algemeen geen problemen. Mocht u echter toch problemen ondervinden van deze andere medicijnen overleg dan met de apotheek of ga terug naar uw arts!
Je arts kan op medische gronden altijd een specifieke medicatie ( op merknaam) voorschrijven.

Medicatie vergeten in te nemen?

Veel mensen gebruiken bisfosfonaten als weekdosering ( 1 pilletje of 1 drankje in de week) Soms schiet er dat bij in en dat geeft aanleiding tot veel vragen op onze hulptelefoon.
Het is NIET nodig om de volgende week af te wachten, maar u kunt het pilletje/drankje zonder problemen de volgende dag innemen, daarna weer in het gewone ritme.

Heeft u andere vragen? neem dan contact op met ons Vragenteam

X