skip to Main Content

Osteoporose en corona

Algemeen:

Osteoporose of osteopenie geeft geen groter risico op corona.
Volg dus vooral de informatie van de Rijksoverheid.

Aanvullende vragen (let op de juiste situatie):

Situatie 1

Je hebt nog geen diagnose en wacht op een oproep voor een botdichtheidsmeting.
Dat is geen urgente zorg. Dus als de zorg (weer) overbelast dreigt te raken, kan het zijn dat je afspraak zal worden verzet door het ziekenhuis. Dat is geen probleem, maar let erop dat uitstel geen afstel wordt. Hou het ook zelf in de gaten.

Situatie 2

Je bent onder behandeling voor osteoporose:

Ziekenhuis en afspraken rond osteoporose

Osteoporose is geen acute ziekte die direct ingrijpen nodig maakt. Het kan dus zijn dat bestaande afspraken door het ziekenhuis zullen worden verzet, als de zorg (weer) overbelast dreigt te raken. Je zorgverlener zal contact met je opnemen als dat het geval is. Ook kan een telefonisch consult een oplossing bieden.

Diagnostiek ( DEXA en VFA)

Dat is geen urgent onderzoek. Botstofwisseling is een traag proces en uitstel van deze onderzoeken zal meestal geen probleem geven. Maar zorg wel dat uitstel geen afstel gaat worden. Zelf in de gaten houden dus.

Corona vaccin en osteoporose medicatie

Er is nog weinig bekend over mogelijke interacties met allerlei soorten medicatie.
We hebben aan onze Raad van Advies gevraagd wat zij ervan vinden.

Prof. Dr. W.F. Lems ( AMC):
Het duidelijkste antwoord is:
  •  COVID (corona) is nieuw, en het vaccin is heel nieuw, dus er zijn enige onzekerheden. Wat we wel weten is dat COVID een potentieel ernstige ziekte is, en het vaccin voor ruim 90% beschermt.
  • Ook osteoporose patiënten lopen dus risico, en zijn vaak op oudere leeftijd, wat een hoger risico betekent op een ernstiger beloop.
  • Dus het  overduidelijke advies aan osteoporose patiënten is: vaccineren!!!  Dat geldt ook voor gebruikers van (alle soorten) osteoporose medicatie.
  • Ik geef dit advies ook aan mijn patiënten met osteoporose en/of reumatische aandoeningen.

Medicatie

Geen bijzonderheden bij de meest gebruikte medicijnen bij osteoporose behandeling. Wel extra aandacht en informatie over medicatie per infuus of injectie, waarbij soms een zorgverlener is betrokken. Zie hieronder:

Alendroninezuur / risedronaat
Veel gebruikte osteoporose medicatie zoals bisfosfonaat tabletten of drankjes zijn normaal beschikbaar en kun je dus gewoon blijven gebruiken.

Infuus versie bisfosfonaat( jaardosering)
Een infuus zoals zolendronaat heeft een langdurige werking. Een vertraging ( van zelfs een paar maanden) in de toediening van een nieuw infuus zal dus weinig of geen effect hebben op de lange termijn bescherming. Overleg met je zorgverlener of apotheek als de toediening zal moeten worden uitgesteld.

Denosumab ( iedere 6 maanden injectie) BELANGRIJK.
Tijdige opvolging van de volgende injectie is erg belangrijk. Het fractuurrisico neemt snel toe als niet tijdig de volgende injectie genomen zal worden. Deze injectie is ontworpen voor patiënten om zelf toe te dienen en veel patiënten zullen dat dan ook doen. Echter er is een groep patiënten die iedere 6 maanden naar de huisarts of osteoporosepoli gaat om deze injectie te laten toedienen.
Uitstel is hier vooral NIET goed. Een week of 3-4 kan niet veel kwaad, maar laat het niet langer uitstellen. Dit is noodzakelijke zorg, die niet lang kan worden uitgesteld. ( Eerder kan ook……..weer 3-4 weken).

Zelf de injectie plaatsen of een huisgenoot vragen dat te doen kan een oplossing zijn!
Zie de video hieronder voor instructie:

Teriparatide (injectie-pen, dagelijks)
Patiënten die teriparatide gebruiken hebben een uitgebreide instructie gehad om deze pen zelf dagelijks te gebruiken. Er is ook een telefoonnummer voor nadere informatie beschikbaar.
Na 2 jaar gebruik moet je stoppen en overstappen op een andere medicatie bijvoorbeeld bisfosfonaat. Neem dan telefonisch contact op met je arts om te zorgen dat er direct opvolging van die medicatie beschikbaar komt.

Algemene adviezen blijven natuurlijk van kracht:

Bewegen

Blijf vooral ook bewegen. Let op informatie van de overheid, maar als het mogelijk is, zoek de buitenlucht op en blijf je botten activeren. Door op de bank te gaan zitten zullen je botten niet sterk blijven.
Hou voldoende afstand van andere mensen en volg verdere instructies van de overheid op.

Voeding

Hier staat nuttige informatie van Voedingscentrum.

Toch nog vragen ?
Neem contact op met ons Vragenteam.

X