Osteoporose en Corona

In het kort
Osteoporose geeft geen groter risico op corona. Volg de informatie van de Rijksoverheid en laat je vaccineren. Zorg ervoor dat je de osteoporosemedicatie op tijd blijft nemen. Blijf in beweging en eet gezond.
Corona-vaccin en osteoporosemedicatie
Er is niets bekend over mogelijke interactie met andere soorten medicatie. Onze Raad van Advies raad het volgende aan:
- Covid kan een ernstige ziekte zijn. De aangeboden coronavaccins zorgen ervoor dat je er beter tegen beschermd bent en minder ziek wordt.
- Osteoporosepatiënten zijn vaak wat ouder. Dit betekent dat er voor hen een hoger risico is op een ernstiger verloop van corona.
- Het advies aan alle osteoporosepatiënten is: vaccineren!
- Neem je osteoporosemedicatie zoals je dat gewend bent.
Corona en de osteoporosebehandeling
Afspraak in het ziekenhuis
Osteoporose is geen acute ziekte die direct ingrijpen noodzakelijk maakt. Het kan dus zijn dat reeds gemaakte afspraken door het ziekenhuis worden verzet als de zorg (weer) overbelast dreigt te raken. Je zorgverlener zal in dat geval contact met je opnemen. Ook kan een telefonische consult een oplossing bieden.
DEXA- en VFA-onderzoek
Dit is geen urgent onderzoek. Botstofwisseling is een traag proces en enig uitstel van deze onderzoeken zal meestal niet tot problemen leiden. Maar zorg wel dat uitstel geen afstel gaat worden. Houd dit zelf in de gaten.
Medicatie
Voor de meest gebruikte medicijnen bij osteoporose gelden geen bijzonderheden als je corona krijgt. Er is wel extra aandacht en informatie over medicatie per infuus of injectie, waarbij soms een zorgverlener is betrokken.
- Alendroninezuur en risedronaat. Deze veelgebruikte osteoporosemedicijnen in tablet- of drankvorm zijn normaal beschikbaar. Vraag tijdig een herhaalrecept aan.
- Zoledroninezuur. Dit infuus heeft een langdurige werking. Een vertraging van 1 of 2 maanden in de toediening van een nieuw infuus heeft weinig tot geen effect op de langetermijn-bescherming. Overleg met je zorgverlener of apotheek als de toediening tijdelijk moet worden uitgesteld.
- Denosumab (iedere 6 maanden een injectie). Een tijdige opvolging van de volgende injectie is erg BELANGRIJK. Het fractuurrisico neemt snel toe als de volgende injectie niet op tijd genomen wordt. Deze injectie is ontworpen voor patiënten om zelf toe te dienen. Er is echter een groep patiënten die iedere 6 maanden naar de huisarts of osteoporosepoli gaat om deze injectie te laten toedienen. Uitstel hiervan is NIET goed.
Bij stoppen altijd direct opvolgen met andere medicatie. - Dit is noodzakelijke zorg! Moet je toch uitstellen, dan is 3 weken het maximum. Zelf de injectie plaatsen of een huisgenoot vragen dat te doen kan een oplossing zijn. Zie de video hieronder voor instructie:
- Teriparatide (dagelijkse toediening). Patiënten die teriparatide gebruiken hebben een uitgebreide instructie gehad om deze injectiepen zelf dagelijks te gebruiken. Er is een telefoonnummer voor nadere informatie beschikbaar. Zie de bijsluiter van dit medicijn. Na 2 jaar gebruik moet je stoppen en altijd direct overstappen op andere medicatie. Meestal is dit een infuus. Neem dan telefonisch contact op met je arts om te zorgen dat die vervolgmedicatie direct beschikbaar komt.
- Romosozumab (maandelijkse injectie). Patiënten die romosozumab gebruiken, hebben een uitgebreide instructie gehad om de 2 injectiepennen zelf te gebruiken. Er is een telefoonnummer voor nadere informatie beschikbaar. Zie de bijsluiter van dit medicijn. Deze behandeling kan niet worden uitgesteld. Zorg ervoor dat er altijd een vervolgbehandeling voor de maand erna is ingepland. Na 1 jaar gebruik moet je stoppen met dit medicijn en altijd direct overstappen op andere medicatie. Meestal een infuus. Neem dan telefonisch contact op met je arts om te zorgen dat er direct opvolging voor die vervolgmedicatie beschikbaar komt.
Je wacht op een oproep voor een botdichtheidsmeting
Je hebt nog geen diagnose en wacht op een oproep voor een botdichtheidsmeting. Dat is geen urgente zorg. Dus als de zorg (weer) overbelast dreigt te raken, kan het voorkomen dat het ziekenhuis je afspraak uitstelt of verzet. Dat is op zich geen probleem, maar let op dat uitstel geen afstel wordt. Houd het ook zelf in de gaten.
Algemene adviezen blijven van kracht
Bewegen: Blijf vooral ook bewegen. Zoek de buitenlucht op en blijf je botten activeren. Houd voldoende afstand van andere mensen.
Voeding: Eet gezond en gevarieerd. Voor nuttige informatie en tips zie: Voedingscentrum en deze website.