Over osteoporose

In het kort
De beste behandeling van osteoporose en osteopenie is ervoor te zorgen dat de situatie van je botten niet slechter wordt. Osteoporose is chronisch. Dat wil zeggen dat je botten zwak blijven, de rest van je leven. Gelukkig kun je zelf veel doen om je botten zo sterk mogelijk te houden. Door goed te eten, goed te bewegen en je medicatie te nemen kun je veel winnen.
Wat kun je zelf doen?
Je kunt er zelf aan werken om de achteruitgang van je botten af te remmen en ze misschien zelfs wat sterker te maken. Je hebt je behandeling dus in eigen handen. De behandeling kent 3 onderdelen, die alle 3 even belangrijk zijn:
- Goed bewegen
- Gezonde en gevarieerde voeding
- Medicatie nemen (als je arts je medicijnen heeft voorgeschreven)
Hierdoor voorkom je achteruitgang en is er soms een lichte verbetering mogelijk. Het werkt niet als je van deze 3 onderdelen er 1 uitkiest, bijvoorbeeld goed bewegen. Zonder goede voeding en de voorgeschreven medicijnen doet goed bewegen niet genoeg voor je botten.
Ga zelf aan de slag met de punten 1 en 2. Dus dagelijks goed bewegen en voedingsmiddelen eten met voedingsstoffen die speciaal goed zijn bij osteoporose. Je behandelend arts bespreekt met je of medicijnen nodig zijn. Krijg je medicijnen voorgeschreven? Neem die dan precies in zoals je arts aangeeft. Lees ook de bijsluiter goed door.
Onder controle bij je arts
Als de arts de diagnose osteoporose heeft gesteld, is het belangrijk dat je onder controle blijft van deze of een andere arts. Na de diagnose geeft je behandelend arts in het ziekenhuis ook advies over voeding, bewegen en hij of zij schrijft zo nodig medicatie voor. Daarna neemt vaak je huisarts de begeleiding over. Maar het kan ook zijn dat de specialist van het ziekenhuis je blijft behandelen. Na een periode van 5 jaar volgt een controle, daarna worden je botten om de 2-3 jaar gecontroleerd. Deze controle is belangrijk. Als je geen oproep krijgt voor een controle, neem dan zelf contact op met je arts.
Voorkom dat je valt of struikelt
Het is voor alle mensen met zwakke botten erg belangrijk om niet te vallen. Met zwakke botten kun je makkelijk iets breken en dat kan nare gevolgen hebben. Zeker als je ouder bent, is de kans op vallen groter. Let dus goed op. Niet alle valpartijen zijn te voorkomen, maar probeer in ieder geval het risico dat je valt te verkleinen.
Een botbreuk: aanvullend onderzoek
Als er sprake is van een botbreuk, wordt eerst die breuk behandeld. Pas daarna zet de arts zo nodig een onderzoek naar osteoporose in gang.
Ziekenhuizen horen aanvullend botonderzoek aan te bieden aan iedereen van boven de 50 jaar met een botbreuk. Dat onderzoek is erop gericht om vast te stellen of osteoporose de onderliggende oorzaak van de botbreuk is geweest. Dat is belangrijk om te weten. Want als je er vroeg bij bent, kun je er nog veel aan doen om de conditie van je botten stabiel te houden of te verbeteren.
Helaas zijn veel ziekenhuizen en artsen slordig in het aanbieden van dit botonderzoek. Als je arts de mogelijkheid van aanvullend onderzoek niet met je bepreekt, vraag er dan zelf naar.
Wees alert
Let daar dus goed op. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor anderen in je omgeving. Als bijvoorbeeld een vriend of vriendin een gebroken arm heeft, wijs hem of haar er dan op dat het belangrijk is om te vragen om een botonderzoek. Of misschien zie je dat iemand moeilijk loopt. Bespreek dan de mogelijkheid van een botbreuk met die persoon. Wervelbreuken zonder pijnklachten zijn voor anderen dikwijls sneller zichtbaar dan voor degene die zelf een ruggenwervel heeft gebroken. Wees ook extra alert als er sprake is van osteoporose bij je ouders, grootouders, zussen of broers. Erfelijkheid kan een belangrijke factor zijn.
Er tijdig bij zijn
Het beste advies bij zwakke botten is dan ook om er zo snel mogelijk bij te zijn. Daar heb je zelf ook een belangrijke rol in. Vermoed je dat je osteoporose hebt? Wacht dan niet af, maar ga naar je huisarts. Vroege diagnose en behandeling is de beste garantie voor een succesvolle behandeling van osteoporose en een gezonde toekomst. En vergeet de 3 stappen van de behandeling niet: goede voeding, goede beweging en medicatie.