skip to Main Content

Regie in eigen hand

Effectieve behandeling van osteoporose bestaat uit een persoonlijke 3-traps therapie van: goede beweging, juiste voeding en (tijdelijk) medicatie. Daarmee is tevens de juiste volgorde neergezet. Medicatie is er ter ondersteuning van het proces en niet de ultieme oplossing.

Zelfstandigheid

Osteoporose / osteopenie is het schoolvoorbeeld van een ziekte waarbij je zelf een belangrijkste verschil kunt gaan maken!
Door zelf de regie te voeren over je 3-traps therapie werk je aan je eigen toekomst en behoud van botsterkte en je eigen zelfstandigheid/mobiliteit

De optelsom van de combinatie beweging/voeding/medicatie kan het verschil maken tussen een gezonde oude dag of verlies van zelfstandigheid en mobiliteit. Dat risico is toch je volledige aandacht waard?

Zelf keuzes maken en volhouden.

De meeste dingen kunt je zelf doen, zoals zorgen voor voldoende (goede)beweging en een gezonde voeding met voldoende vitamines en mineralen . De huisarts of de medisch specialist zal medicijnen voorschrijven die helpen de botsterkte op peil te houden, maar dat is niet de complete oplossing. Medicatie is slechts een deel van de behandeling.

Therapietrouw is van groot belang, want je zwakke botten hebben de rest van je leven aandacht nodig. De belangrijkste factor ben je zelf:
Je goed informeren,
Je eigen keuzes maken,
Volhouden…….de rest van je leven.
Dat klinkt dramatisch maar is het echt niet. Veel keuzes die je maakt worden onderdeel van je dagelijks leven en worden vanzelf onderdeel van je dagelijkse routine.

Niet vallen

Breuken van de pols, heup, arm of been zijn meestal het gevolg van een val. Het loont om die reden de moeite om je kans op vallen zo klein mogelijk te maken.  Startpunt daarbij is het verbeteren van je eigen stabiliteit. Ja, dat gaat wat moeite kosten……..maar het is wel de basis van alle andere acties….om minder te vallen
Daarnaast kan het huis veiliger worden gemaakt, eventueel gebruik te maken van loophulpmiddelen, op te passen met versuffende medicijnen, etc. Oefentherapie en valpreventie worden op veel plaatsen aangeboden om je te helpen de juiste keuzes te maken.

De veiligheid in en om huis kan vaak met eenvoudige middelen verbeterd worden. Betere verlichting, geen losliggende snoeren, geen losliggende vloerkleedjes enzovoort. Eventueel kunt je hierbij advies krijgen van een ergotherapeut.

Ook loophulpmiddelen kunnen soms nuttig zijn. Goede schoenen zijn een eerste vereiste, maar misschien hebt u iets aan een wandelstok, rollator of scootmobiel. Een revalidatiearts, fysiotherapeut of een oefentherapeut (Cesar of Mensendieck) kan hierover en helder advies geven.

Slechte houding

Om allerlei redenen hebben mensen vaak een slechte houding. ( Ingezakte wervels bijvoorbeeld) Dat maakt de kans op vallen veel groter.
Het kan zinvol zijn om therapie te doen, om je houding en stabiliteit te verbeteren. Je kunt hiervoor terecht bij een fysiotherapeut of een oefentherapeut (Cesar of Mensendieck).

Het kan ook nuttig zijn om na te gaan of je medicijnen gebruikt die een versuffende werking hebben, zoals kalmerende middelen of slaaptabletten. Sufheid maakt de kans op vallen groter. Je kunt in de bijsluiter lezen welke bijwerkingen er kunnen zijn. Of vragen aan de arts of apotheker.
Bedenk dat ook alcohol de stabiliteit en balans vermindert…..met een of twee glaasjes op kan dat al snel toeslaan.

Dirigent van je eigen lichaam en gezondheid

Om in je behandeling van osteoporose goed het heft in eigen hand te kunnen nemen is het belangrijk om samen met je zorgverlener goede afspraken en keuzes te maken. Afspraken en keuzes over medicatie, bewegen en voeding. Maar ook over de vervolgcontacten en wat je moet doen bij bijwerkingen.

Om deze afspraken te vast te leggen hebben we een behandelplan gemaakt dat je samen met zorgverlener in het spreekuur kan invullen. Deze hebben we de starterset Samen Beslissen genoemd. Het ingevulde formulier kan je als reminder gebruiken voor jezelf en in je gesprekken met andere zorgverleners (zoals bijvoorbeeld je fysiotherapeut of de praktijkondersteuner). Ook kan het je helpen bij het uitleggen wat osteoporose en je behandeling inhoudt aan je partner, kinderen of vrienden.

Download hier de startersset samen beslissen

X