Regie in eigen hand

Effectieve behandeling van osteoporose bestaat uit een afgewogen combinatie van: goede beweging, juiste voeding en (tijdelijk) medicatie. Daarmee is tevens de juiste volgorde neergezet. Medicatie is er ter ondersteuning van het proces.

Zelfstandigheid

Het is belangrijk om vallen zoveel mogelijk te voorkomen…….dat lijkt een open deur, maar is een belangrijk onderdeel.

Daarmee is osteoporose / osteopenie het schoolvoorbeeld van een aandoening waarbij je zelf het verschil kunt maken!
Door zelf de regie te voeren over je behandeling werk je aan je eigen toekomst en zelfstandigheid.

De optelsom van de combinatie beweging/voeding/medicatie kan het verschil maken tussen een gezonde oude dag of verlies van zelfstandigheid en mobiliteit. Dat risico is toch je volledige aandacht waard?

Zelf keuzes maken en volhouden.

 De meeste dingen kunt je zelf doen, zoals zorgen voor voldoende (goede)beweging en een gezonde voeding met voldoende vitamines en mineralen . De huisarts of de medisch specialist zal medicijnen voorschrijven die helpen de botsterkte op peil te houden, maar dat is niet de oplossing. Medicatie is slechts een deel van de behandeling.

Therapietrouw is van groot belang, want je zwakkere botten hebben de rest van je leven aandacht nodig. De belangrijkste factor ben je zelf Je goed informeren, je eigen keuzes maken en volhouden…….de rest van je leven.
Dat klinkt dramatisch maar is het echt niet. Veel keuzes worden onderdeel van je dagelijks leven en worden gewoon onderdeel van jezelf.

Niet vallen

Breuken van de pols, heup, arm of been zijn meestal het gevolg van een val. Het loont om die reden de moeite om je kans op vallen zo klein mogelijk te maken. Dat kan door het huis veiliger te maken, eventueel gebruik te maken van loophulpmiddelen, op te passen met versuffende medicijnen, etc.
Oefentherapie en valpreventie worden op veel plaatsen aangeboden om je te helpen dit zo goed mogelijk te beheersen.

De veiligheid in en om huis kan vaak met min of meer eenvoudige middelen verbeterd worden. Betere verlichting, geen losliggende snoeren, geen losliggende vloerkleedjes enzovoort. Eventueel kunt je hierbij advies krijgen van een ergotherapeut.

Ook loophulpmiddelen kunnen nuttig zijn. Goede schoenen zijn een eerste vereiste, maar misschien hebt u iets aan een wandelstok, rollator of scootmobiel. Een revalidatiearts, fysiotherapeut of een oefentherapeut (Cesar of Mensendieck) kan hierover en helder advies geven.

Slechte houding

Om allerlei redenen hebben mensen vaak een slechte houding. ( Ingezakte wervels bijvoorbeeld) Dat maakt de kans op vallen behoorlijk groter.
Het kan zinvol zijn om therapie te doen, om je houding te verbeteren. Je kunt hiervoor terecht bij een fysiotherapeut of een oefentherapeut (Cesar of Mensendieck).

Het kan ook nuttig zijn om na te gaan of je medicijnen gebruikt die een versuffende werking hebben, zoals kalmerende middelen of slaaptabletten. Sufheid maakt de kans op vallen groter. Je kunt in de bijsluiter lezen welke bijwerkingen er kunnen zijn. Of vragen aan de arts of apotheker.
Bedenk dat ook alcohol de stabiliteit en balans vermindert…..met een of twee glaasjes op kan dat al snel toeslaan.

Dirigent van uw eigen lichaam en gezondheid

Maak een profiel aan op botinbalans.nl

X