Regie in eigen hand

In het kort
Een effectieve behandeling van osteoporose bestaat uit een optelsom van 3 onderdelen: goed bewegen, gezonde voeding en (tijdelijke) medicatie. Het is belangrijk dat je daarbij zelf de regie voert. Het is immers jouw lichaam. Zo draag je eraan bij dat je botten zo sterk mogelijk blijven en dat (nieuwe) botbreuken voorkomen worden. Door zelf de teugels in handen te houden behoud je bovendien je zelfstandigheid.
Zelf keuzes maken én volhouden
De meeste dingen kun je zelf doen. Zorg voor een gezonde levensstijl met goed bewegen en gevarieerde voeding met voldoende vitamines en mineralen. De huisarts of de medisch specialist zal medicijnen voorschrijven die helpen om het risico op een volgende breuk te voorkomen. Voeding, beweging en, zo nodig, medicatie: deze 3 dingen dragen bij aan sterkere botten en een lager risico op botbreuken.
Het is belangrijk om je medicijnen volgens voorschrift te blijven nemen (therapietrouw). Want je zwakke botten hebben de rest van je leven aandacht nodig. De belangrijkste factor daarin ben je zelf. Zorg dat je goed geïnformeerd bent, maak de juiste keuzes en houd dit vol. Misschien klinkt dit dramatisch, maar dat is het niet. De keuzes die je maakt worden vanzelf onderdeel van je dagelijkse leven en je dagelijks routine.
Zelfstandigheid behouden
De opstelsom van de combinatie goed bewegen, gevarieerde voeding en medicatie kan echt het verschil maken tussen een gezond leven of het verlies van zelfstandigheid en mobiliteit. Dat risico is toch je volledige aandacht waard?
Voorkom dat je valt en let op je houding
Een breuk van de pols, heup of arm zijn meestal het gevolg van een val. Het loont de moeite om de kans op vallen zo klein mogelijk te maken. Startpunt daarbij is het verbeteren van je eigen stabiliteit. Ook is het belangrijk om je huis of woonomgeving zo veilig mogelijk te maken. Een slechte houding en zwakke spieren maken de kans op vallen groter. Het kan zinvol zijn een training te doen om je houding en stabiliteit te verbeteren.
Lees meer over vallen voorkomen.
Zelf je behandelplan invullen
Maak met je zorgverlener goede afspraken over medicatie, bewegen en voeding. Alleen zo kun je zelf goed de regie houden over de behandeling. Het is belangrijk om ook goede vervolgafspraken te maken, en te bespreken wat je moet doen als er bijwerkingen ontstaan.
Wij hebben een behandelplan gemaakt waarin je deze afspraken kunt vastleggen. Je kunt dit samen met je arts, verpleegkundige, fysiotherapeut of andere zorgverlener tijdens het spreekuur invullen. Dit hebben we Startersset Samen Beslissen genoemd. Het ingevulde formulier kun je als geheugensteuntje gebruiken voor jezelf en in je gesprekken met andere zorgverleners. Ook kan het je helpen om aan je partner, kinderen of vrienden uit te leggen wat osteoporose is en wat je behandeling inhoudt.
“Luister naar je eigen lichaam”
Lees hoe Meinou omgaat met haar osteoporose.