skip to Main Content

Bouwen aan Sterke Botten, interview met Angelique van Dam

Interview met Angelique van Dam over het Platform Sterke Botten

“Aan sterke botten bouw je je leven lang”. Angelique van Dam initiatiefnemer en woordvoerder van het Platform Sterke Botten vraagt aandacht voor het belang van sterke botten.

Bouwen aan Sterke Botten“Op dit moment hebben ongeveer 800.000 Nederlanders last van zwakke botten. Het RIVM voorspelt dat dit aantal over 10 jaar zal stijgen tot 1,2 miljoen, mede door de vergrijzing van onze samenleving en de passieve levensstijl van jongeren. Ondanks deze cijfers is er nog te weinig aandacht voor het belang van sterke botten en ik zet me daarom in om het onderwerp op de kaart te zetten”, aldus Angelique van Dam.

Sterke botten
“Aan sterke botten bouw je je leven lang, want tot je 30e is hét moment om te bouwen aan sterke botten en een zo’n groot mogelijke botmassa te behalen. De botopbouw is dan namelijk groter dan de botafbraak. Na je 30e is het een natuurlijk principe dat de botopbouw lager is dan de botafbraak. De opbouw voor je 30e is daarom bepalend voor de botgezondheid later in het leven. Niet iedereen is zich hiervan bewust”, aldus Angelique van Dam. De maximale botmassa op je 30e levensjaar wordt ook wel de piekbotmassa genoemd. De opbouw van de botmassa en de daarmee haalbare piekbotmassa wordt beïnvloed door verschillendende determinanen.

Leefstijl
Net als bij veel chronische aandoeningen is een gezonde leefstijl bepalend. Angelique van Dam is daarom ook voorstander van preventie en een positieve benadering van gezondheid: “Gezien de voorspelling van het RIVM is meer aandacht voor leefstijl, sterke botten en hiermee preventie van botgerelateerde klachten belangrijk. Botten zijn een vitaal onderdeel van het lichaam. We hebben botten nodig om goed te kunnen bewegen, maar het is ook een ‘voorraadschuur’ van verschillende voedingsstoffen, waaronder calcium”. Beweging en een gevarieerde voeding met voldoende calcium en vitamine D helpen mee aan de opbouw van botten.

Met verschillende partijen, waaronder bedrijven en gezondheidszorgprofessionals wil Angelique van Dam zich inzetten voor het belang van sterke botten.

Platform
Daarom is 5 november 2016 het platform Sterke Botten gelanceerd. Ook kunnen bezoekers van CORPUS vanaf nu kennis maken met de ‘Sterke Botten’ exhibit. Een leerzame belevenis die het belang van sterke botten gedurende je hele leven onder de aandacht brengt. “Met de oprichting van het Platform Sterke Botten hoop ik dat er een positieve vibe door Nederland gaat en er meer aandacht komt voor het belang van gezonde en sterke botten in een vitaal leven. De activiteiten richting zich vooral op het promoten van beweging en goede voeding. Dit doe ik niet alleen, maar in samenwerking met onze Platform partners, waaronder de Osteoporose Vereniging, Corpus, FrieslandCampina, Smidswater, Lovely en Stichting Meo.

Wil jouw organisatie bijdragen bij het op de kaart zetten van het belang van sterke botten, neem dan contact op met Angelique van Dam via: a.vandam@sterkebotten.nu.

Facebook Comments
X