Skip to content

“Eigenlijk dacht ik dat osteoporose iets was voor oudere mensen”

Karin (36) kreeg op haar 29e zo’n last van haar rug, dat ze alleen met grote moeite voor haar pasgeboren kindje kon zorgen. Toen ze zich in het ziekenhuis liet onderzoeken, bleek dat het probleem in haar botten zat: vijf wervels waren aangetast.

“Ik kon mijn kindje nauwelijks normaal uit zijn ledikantje halen, zo veel pijn had ik in mijn rug. Toen het te erg werd, ben ik onderzocht. Eerst werd er een foto gemaakt. Die toonde aan dat ik wervelbreuken had, vijf wervels waren aangetast. Daarna volgde nog een DEXA-scan, en toen was het duidelijk: ik had osteoporose,” vertelt Karin.

“Daarvóór was ik superfit, ik had nooit last gehad van mijn rug. Eigenlijk dacht ik dat osteoporose iets was voor oudere mensen,” zegt ze. Na de nodige vervolgonderzoeken bleek dat er geen sprake was van een onderliggende ziekte, maar dat de osteoporose was veroorzaakt door haar zwangerschap.

Uit Amerikaans onderzoek was gebleken dat osteoporose door zwangerschap ook weer kan herstellen, vertelt Karin. Daarom kreeg ze van haar arts alleen vitamine D- en calcium-supplementen voorgeschreven. Bij de tweede zwangerschap was het spannend hoe haar botten zich zouden houden. “De artsen verwachtten echter geen verslechtering en dat was ook inderdaad het geval. Het was wel zo dat ik alleen beperkt borstvoeding mocht geven, omdat dat een flinke aanslag doet op je lichaam.”

Inmiddels is er ook een derde kind. “Hoe ik dat doe, met drie kinderen? Gelukkig zijn ze allemaal al jong zelfstandig, bijvoorbeeld met aankleden. Er zijn veel dingen die ik niet meer kan doen, maar ik kijk altijd hoe ik het toch, op een andere manier, voor elkaar kan krijgen.” Soms is het lastig dat mensen niet begrijpen dat ze het rustig aan moet doen. “Dan zeg ik: ik heb de botten van een tachtigjarige vrouw, dan snappen ze het wel.”