
“Ga zelf op onderzoek uit!”
José van den Hoef (67 )heeft osteoporose sinds 2011. In de loop van de jaren heeft ze vaak het gevoel gehad dat ze als patiënt niet de juiste informatie kreeg en dat ze dus ook niet serieus werd genomen. Gelukkig was er één arts die haar op het goede spoor heeft gezet.
“In 2011 maakte ik een flinke val tijdens een vakantie in Thailand. In het ziekenhuis bleek dat ik mijn heup had gebroken, en er is toen ook een DEXA-scan gemaakt,” vertelt José van den Hoef. De scan wees uit dat ze osteopenie had, een beginvorm van osteoporose. “Later werd ik hier in Nederland behandeld in het ziekenhuis. Daar moeten ze toen gezien hebben dat de toestand van mijn botten niet goed was. Toch kreeg ik geen advies om bijvoorbeeld calcium en vitamine D te gaan slikken.”
Een paar jaar later was José weer in Thailand toen ze opnieuw viel. “Ik heb nog nooit zo’n pijn gehad,” zegt ze. In het ziekenhuis toonde een röntgenfoto aan dat ze twee ingezakte ruggenwervels had. Terug in Nederland kwam ze in de medische molen terecht. “Maar niemand vertelde precies wat die twee ingezakte ruggenwervels betekenden.”
Pas toen José bij een endocrinoloog terechtkwam, kreeg ze duidelijkheid. “Die arts nam me wel serieus.” In die tijd ging ze veel lezen over osteoporose. “Ik ben toen lid geworden van de Osteoporose Vereniging. Mijn leven heb ik aangepast, ik ben veel gaan bewegen en let goed op mijn voeding. Mijn man en ik hebben vroeger een aantal jaren geen zuivel gegeten, maar nu neem ik elke dag kwark of yoghurt. Naast vitamine D3 en calcium slik ik ook vitamine K2, dat vergemakkelijkt de opname van calcium in het lichaam.”
José blijft verontwaardigd dat haar artsen haar nooit goed hebben voorgelicht over osteoporose en haar niet hebben verteld dat ze haar leefstijl moest aanpassen. “Die endocrinoloog heeft me gelukkig uiteindelijk op het juiste spoor gezet.” Haar advies aan lotgenoten? “Ga zelf op onderzoek uit, zoek informatie over osteoporose. En als een arts je niet serieus neemt, zoek dan een ander!”