Keuzehulp

In het kort
Samen met je arts beslissen, hoe doe je dat? Om dat makkelijker te maken is een keuzehulp osteoporose ontwikkeld, die je hierbij kan ondersteunen. Wat houdt zo’n keuzehulp eigenlijk in?
Keuzehulp osteoporose: voor een behandeling die het beste bij je past
Tekst: Domino Determann
Bij vele diagnoses is het zo dat dat er meerdere goede behandelingen zijn en dat elke behandeling specifieke voor- en nadelen heeft. Omdat de uitkomsten verschillend kunnen worden gewaardeerd, is het belangrijk om samen met de arts te beslissen welke behandeling het beste bij jouw situatie past. Dit geldt ook voor patiënten met osteoporose. Om daadwerkelijk met de behandelend arts mee te kunnen beslissen, is het belangrijk op de hoogte zijn van je aandoening, de behandelopties, de mogelijke uitkomsten en je eigen zorgen, voorkeuren en verwachtingen. Hierbij biedt een keuzehulp ondersteuning.
Wat is een keuzehulp?
Keuzehulpen zijn bedoeld om jou en je arts te helpen bij het kiezen voor een behandeling die het beste bij je past. Met een keuzehulp kun jij je voorbereiden op een gesprek met je arts. Door de opgedane kennis kun je gerichte vragen stellen en met de arts van gedachten wisselen over de best mogelijke behandeling voor jou. Uiteindelijk kies je die samen. Patiënten geven aan dat de keuzehulp hen heeft geholpen om beter te begrijpen welke opties er zijn en om een keuze te maken: “Ik vind het heel fijn om de verschillende mogelijkheden te lezen en te kiezen,” vertelt een patiënt die een keuzehulp heeft ingevuld.
De keuzehulp osteoporose
PATIENT+ en de Osteoporose Vereniging hebben gezamenlijk een keuzehulp voor osteoporose ontwikkeld. In de keuzehulp wordt eerst informatie gegeven over osteoporose. Daarna worden vier verschillende opties besproken:
- Geen behandeling.
- Het dagelijks leven aanpassen.
- Het dagelijks leven aanpassen en supplementen slikken.
- Het dagelijks leven aanpassen, supplementen en medicijnen slikken.
De voor- en de nadelen van deze opties worden besproken. Je kunt vervolgens aangeven wat je belangrijk vindt. Maak jij je bijvoorbeeld zorgen over bijwerkingen van medicijnen? Of vind je het veel gedoe om regelmatig medicijnen te slikken? Dit kun je aangeven in de keuzehulp. Om te zorgen dat de keuzehulp begrijpelijke informatie bevat, is samengewerkt met Stichting Makkelijk Lezen.
Hoe werkt het?
De keuzehulp kun je vinden op www.keuzehulp.info Als jouw ziekenhuis gebruikmaakt van de keuzehulp, zal de arts je hierover informeren. De uitkomst van de keuzehulp wordt in dat geval automatisch naar je arts verstuurd. Op die manier kun je het gesprek aangaan en samen met jouw arts de voor jou beste behandeling kiezen.