skip to Main Content

Risicotest, risicofactoren

Er zijn diverse risicofactoren voor osteoporose/osteopenie. In de praktijk zal het vooral een optelsom van verschillende factoren zijn die je persoonlijk risico zal bepalen.

Hieronder staan de belangrijkste risico’s:

Erfelijk, je genetisch profiel

De belangrijkste risicofactor is toch wel erfelijk bepaald. Die heb je van ouders en grootouders meegekregen en daar kun je dus weinig zelf aan doen. Let op. Dat werkt dus ook door in je familie. Heb je zelf osteoporose dan hebben ook je kinderen/kleinkinderen een verhoogd risico.

Laag gewicht

Deels erfelijk bepaald, maar ook door je leefstijl (zie hieronder). Een lage BMI ( Body Mass Index) is een belangrijke risicofactor, maar daarnaast ook een signaal voor mogelijk andere onderliggende aandoeningen. ( BMI berekenen )

Leefstijl

Je botten vormen zich actief gedurende je jeugd en de rest van je leven onder invloed van beweging en voeding. Weinig beweging en weinig gevarieerde/ongezonde voeding zullen er dus voor zorgen dat je botten zwakker zijn/worden. Ook belangrijke risicofactoren, die toch zelf in de hand hebt.

Andere ziektes

Er is een lange lijst aan ziektes die als bijwerking hebben dat ze extra botverlies kunnen veroorzaken. Een extra risicofactor, die deels voorzien kan worden.

Medicatie

Van sommige medicatie voor geheel andere aandoeningen weten we dat er ook extra botverlies door kan ontstaan. Ook een extra risico, dat deels voorzien kan worden.

Leeftijd

Het is een natuurlijk proces dat je botten na je 35ste steeds iets zullen verzwakken. Daardoor is ook leeftijd een risicofactor van belang. (Maar helaas zien we ook steeds meer mensen van relatief jonge leeftijd met osteoporose)

Een eerdere botbreuk

Het risico op een volgende breuk verdubbeld na een eerdere breuk, vooral boven je 50ste.
Vandaar dat dit ook het startpunt hoort te zijn voor nader onderzoek ( DEXA etc..)

Wervelbreuk/wervelinzakking.

Ook dat is een botbreuk en dus een verhoogd risico op een volgende breuk. Wervelbreuken blijven dikwijls onopgemerkt omdat er niet altijd pijnklachten optreden. Maar dan wel lengteverlies van ongeveer 4cm of meer!

In de onderstaande risicotest komen deze onderdelen vrijwel allemaal terug:

De formele risicotest uit de CBO Medische Behandelrichtlijn.
Aan de hand van deze korte vragenlijst kunt je snel zelf vaststellen wat je persoonlijke risico is. Heb je 4 of meer vragen met JA beantwoord  dan heb je een verhoogd risico en dan is het verstandig om contact op te nemen met uw huisarts.

Echter in een compacte test als deze kunnen nooit alle mogelijke risico’s worden gevonden.
Neem bij twijfel dus altijd contact op met uw arts.
  • Vragen

  • extra tekst invoegen met meer uitleg
  • Is je persoonlijke score 4 punten of meer dan heb je een verhoogd risico en adviseren wij om contact op te nemen met uw huisarts.
  • Gegevens

    Vul onderstaande velden in en u ziet meteen het resultaat. U ontvangt dit ook in uw e-mailbox als u de gegevens hebt ingevuld
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
X