Skip to content

Vraag & antwoord voeding

Een gezond voedingspatroon ( zie voedingscentrum) bevat eigenlijk alle noodzakelijke stoffen. Maar als je botten al wat zwakker zijn, kan extra aandacht voor calcium en Vitamine D nuttig zijn.
Haal dit bij voorkeur uit gezonde voeding, eventueel aangevuld met een supplement. Via het Voedingscentrum kun je van jezelf vrij eenvoudig je ingenomen voedingsstoffen vaststellen, bijvoorbeeld via de gratis app “MijnEetmeter”

Hoeveel extra calcium heb ik nodig met osteoporose?
Misschien heb je wel helemaal geen extra calcium nodig. Als je met je normale voeding al genoeg calcium binnen krijgt heeft extra calcium niet zoveel zin. Je lichaam kan maximaal 1200mg calcium per etmaal verwerken. Als dat al in je voeding zit is dat echt voldoende. ( 4 tot 5 porties zuivel zijn meestal voldoende)
Maar alleen als je daarnaast ook voldoende vitamine D binnen krijgt! Zonder vitamine D kan calcium niet worden opgenomen in je bloed en heb je er nog niets aan.

De meeste mensen in Nederland hebben een tekort aan vitamine D. Daarom staat ook in de medische richtlijnen dat iedereen met zwakke botten vooral ook extra vitamine D zou moeten nemen. Vitamine D is verkrijgbaar bij drogist en apotheek. Let wel even op de dosering. Het algemene advies is 800 IU of IE, maar op sommige potjes/flesjes staat het in microgrammen…..dan is het 20 microgram.

Calcium, maar ook alle andere mineralen die je botten nodig hebben zitten in heel veel verschillende producten. In een gezond voedingspatroon ( de schijf van 5 van het Voedingscentrum)kom je dat allemaal tegen. Over het algemeen halen mensen in Nederland het merendeel van de benodigde calcium uit zuivelproducten. Maar ook in groene groentes, noten, peulvruchten. Meer weten, kijk dan verder op de website Voedingscentrum

Eiwitten ( proteïnen) zijn de belangrijkste bouwstenen van je hele lichaam. Zonder eiwitten kun je niet functioneren. Voldoende eiwitten is dus niet alleen de start van gezonde en stevige spieren, maar vooral ook van stevige botten. Helaas ontbreekt die informatie in veel voorlichting over botten.

Via het Voedingscentrum kun je van jezelf vrij eenvoudig je ingenomen voedingsstoffen (ook eiwitten) vaststellen, bijvoorbeeld via de gratis app “MijnEetmeter”

Magnesium is inderdaad een belangrijk mineraal voor je lichaam. Een gezond voedingspatroon ( zie voedingscentrum) bevat eigenlijk alle noodzakelijke stoffen. Maar als je botten al wat zwakker zijn, kan extra aandacht voor calcium en Vitamine D en mogelijk magnesium nuttig zijn.
Haal dit bij voorkeur uit gezonde voeding, eventueel aangevuld met een supplement.
Via het Voedingscentrum kun je van jezelf vrij eenvoudig je ingenomen voedingsstoffen vaststellen, bijvoorbeeld via de gratis app “MijnEetmeter”

Er zijn veel vage informatiebronnen en veel commerciële belangen rond voedsel en supplementen. In onze informatie richten we ons voornamelijk op informatie uit betrouwbare bronnen van de overheid. Rond voeding is dat meestal het voedingscentrum. We kennen de discussies rond zuivel, maar wetenschappelijk is daar weinig echt bewijs voor. Je lichaam zal calcium opnemen uit allerlei bronnen, mits er voldoende vitamine D beschikbaar is voor dit proces in je darmen.

Terug naar vragen