Skip to content

Ik heb een fractuur en nu ?

Een breuk ofwel fractuur is meestal een probleem wat direct aandacht nodig zal hebben. reparatie en genezing is dan ook eerste prioriteit.

Maar let op, veel breuken hebben een verborgen oorzaak in osteoporose of osteopenie.
Ook dat heeft je aandacht nodig om vast te stellen wat de onderliggende oorzaak is. Als je het weet kun je er iets aan gaan doen.

Een oplettend ziekenhuis of arts zal bij iedereen boven de 50jaar en een recente fractuur dan ook altijd een botdichtheidsonderzoek aanvragen. Maar vraag er zelf ook om als dat vergeten is !

Gelukkig zijn veel breuken relatief eenvoudig te repareren. Eenmaal goed gezet en een keurig gipsverband ben je over een aantal weken weer helemaal de oude.

Soms is de breuk wat ingrijpender en zullen er aanvullende ingrepen plaats moeten vinden zoals het zetten van plaatjes of pennen om de breuk te stabiliseren.

Maar sommige breuken zijn minder onschuldig. Een gebroken heup is het startpunt van een lang en moeizaam herstelproces wat helaas niet altijd goed afloopt.

Een wervelfractuur ( gebroken ruggenwervel ) is het meest verraderlijk.
Veel wervelfracturen worden niet opgemerkt of geven slechts lichte en tijdelijke pijnklachten.
Als ze (meestal bij toeval ) worden ontdekt krijgen ze meestal de onschuldig klinkende naam “ingezakte wervel” mee. Maar je bent dan wel wat kleiner geworden.
De vormverandering door de inzakking is echter blijvend en ook het risico op een volgende wervelbreuk is hierna veel hoger geworden.

Een botdichtheidsmeting (DEXA) hoort eigenlijk bij de behandeling van je breuk.
Het is een extra onderzoek om vast te stellen of er een onderliggende oorzaak is voor de breuk, anders dan de val of het ongeluk.
Want als blijkt dat je botten zwakker zijn dan je wellicht dacht kun je er nog van alles aan doen om je botten sterker te maken en de volgende fractuur te voorkomen.

LET OP
Als de meting om wat voor reden dan ook niet is gedaan, kun je er ook zelf om vragen. Het staat in de medische richtlijn en hoort er dus gewoon bij.

Meer weten over DEXA (botdichtheidsonderzoek)

  • Je bent jonger dan 50jr en je hebt zorgen over je botgezondheid….
  • De breuk was er wel heel onverwacht, het was een valletje van niets.
  • Mijn moeder had ook al zwakke zwakke botten….Dat is een serieuze vraag en ook heel terecht. Erfelijke factoren spelen een hele belangrijke rol bij osteoporose.

Vul dan eerst de risicotabel in en neem de uitslag mee naar je arts.
Als er voldoende aanleiding is door de risicofactoren kan er snel een botdichtheidsmeting worden gemaakt…ook als je (veel) jonger bent dan 50.
Lees ook hier verder: osteoporose bij jongeren

In veel gevallen is het handig om even te wachten tot het gips eraf is gehaald.
Maar dat is weer afhankelijk waar de fractuur zit.

Met bijvoorbeeld een gebroken pols kun je prima een scan laten uitvoeren, want de metingen van de DEXA scanner worden gedaan ter hoogte van je onderste ruggenwervels en je heupbeen.
Met een gebroken been is het weer wat complexer, want je moet dan weer terug naar het ziekenhuis
In de praktijk zal het meestal wel een paar weken duren, want de afspraak voor de scanner zal ook moeten worden ingepland. Het onderzoek is ook niet urgent, als het maar gedaan gaat worden…en niet vergeten.

Als je boven de 50 bent en een botbreuk hebt hoort een botdichtheidsmeting er echt bij.  Met een meting kun je dit eenvoudig opsporen.
Door het te negeren loopt je een belangrijk risico. Doen dus !

Als je zwakkere botten hebt kun je dat maar beter zo vroeg mogelijk weten, want dan kun je er nog veel aan doen. Botten worden ieder jaar (na je 40ste) met een natuurlijk proces bij iedereen steeds wat minder sterk. Maar dat proces is wel bij te sturen, mits je er op tijd bij bent.

In Nederland zijn momenteel ongeveer 1 miljoen mensen met osteoporose en dat aantal groeit helaas snel. Bij veel mensen zijn we er helaas laat bij.

Een gebroken heup is een van de ernstigste breuken die je kunt oplopen.
Vooral de schade aan omliggende weefsels en de opvolgende chirurgische behandeling trekt een zware wissel op mensen.

De herstel prognoses bij een gebroken heup zijn dan ook niet geweldig, vooral als de patiënt al wat ouder is.
Dikwijls is osteoporose de onderliggende oorzaak van die heupfractuur, die met een tijdige behandeling wellicht voorkomen had kunnen worden.

Verwar een heupfractuur (meestal na een val) niet met de inmiddels routinematige vervanging van een heup. Daarmee hobbel je tegenwoordig na een paar dagen weer uit het ziekenhuis.

De fractuur die veelal niet opgemerkt zal worden, niet behandeld en waar toch de grootste risico’s uit kunnen ontstaan; Wervelbreuk, wervelfractuur, ingezakte wervel.

Veel mensen merken niet eens dat ze een wervelfractuur hebben opgelopen. Dat is helemaal afhankelijk van de plaats van die wervel en de ernst van de fractuur/inzakking.

Bij andere mensen is die fractuur juist heel erg pijnlijk en komt je leven bijna tot stilstand.
Problematisch zijn meerdere wervelfracturen bij elkaar. Dat komt meer voor dan je denkt, want na de eerste wervelfractuur komt heel dikwijls een 2de of meer….

En wervelfractuur wil je dus vooral voorkomen.
Osteoporose behandeling is de kern van fractuurpreventie…..hoe voorkom je de volgende breuk.

Klopt helemaal. Mannen hebben gemiddeld sterkere botten dan vrouwen.
Maar ook mannen hebben te maken met osteoporose.
Dus toch maar dat onderzoek naar botdichtheid . ( Meten is weten)

Ongeveer 1/3 van de 1 miljoen mensen met osteoporose is een man.
Over het algemeen zijn de gevolgen helaas ernstiger.
Veel mannen zijn “stoer” en wellicht wat onverschillig en laten zich na een fractuur (en 50+) niet onderzoeken. Een gemiste kans.
De natuur gaat verder en de gevolgen van verzwakte botten zijn op latere leeftijd dikwijls ernstiger. Vooral de gevolgen van een heupfractuur op latere leeftijd zijn berucht.

Meer lezen

Kom je er niet uit en heb je nog aanvullende vragen? Dan kun je ons je vraag stellen via het vragenformulier of bellen met ons vragenteam

Onze vereniging is afhankelijk van onze leden om onze informatievoorziening in stand te houden.
Als Lid ondersteun je ons vrijwilligerswerk, krijg je toegang tot onze informatie en bijeenkomsten en ontvang je 4x per jaar ons tijdschrift Bot in Balans magazine
Ik wil lid worden