Ik heb osteopenie, wat nu ?

Je hebt een diagnose “osteopenie” gekregen en je vraagt je af hoe nu verder? Soms krijg je te horen dat de uitslag van het botdichtheid onderzoek positief was…..of dat het niet ernstig genoeg is…..ofwel je hebt geen osteoporose….
Maar wat was de uitslag dan en hoe nu verder ?

Osteopenie noemt men het voorstadium van osteoporose en wil zeggen dat je wel een lagere botmassa hebt, maar nog niet zo erg dat het formeel osteoporose genoemd zal worden. Maar wat zijn je risico’s dan ?

We helpen je hier op gang met nuttige informatie en praktische aanbevelingen.

Osteopenie is een mooie medische term voor “zwakkere botten”. Zwakke botten kunnen sneller breken en dat kan ernstige gevolgen hebben. Je botten zijn dus wat zwakker dan het gemiddelde en dat geeft een verhoogd factuurrisico. Maar gelukkig nog niet zo zwak dat je het advies voor medicatie krijgt.

Niet alle fracturen (breuken) zijn zo onschuldig als je wellicht denkt. Een heupbreuk of een (of meerdere) wervelfracturen kunnen ernstige gevolgen voor je hebben. Dat wil je dus voorkomen.
Behandeling gaat dus vooral over het voorkomen van een (volgende) fractuur……door het versterken van je botten.

Als het goed is heb je bij je diagnose een heldere uitleg gekregen van de uitslagen en de risico’s. Mocht dat onduidelijk zijn dan helpen we je hier verder.
Je “persoonlijke botconditie” is het startpunt voor alle beslissingen die je gaat nemen. Dat is de combinatie van de uitslagen van het botdichtheidonderzoek in het ziekenhuis.

Osteopenie is meestal geen behandelindicatie ( met medicatie ) voor je behandelend arts. ….Behalve als je recente fractuur een wervelfractuur is….Dat is vrijwel altijd het startpunt voor een medische behandeling.
Wil je erger voorkomen dan is het een keuze die je zelf maakt.
Dan ga je zelf aan de slag. We helpen met praktische informatie

GOED bewegen is de hoeksteen van een effectieve behandeling voor mensen met zwakke botten.
Maar welke vormen van GOED bewegen bij jou passen is afhankelijk van zowel de conditie van je botten, je algemene gezondheid en je levensfase.

Je persoonlijke botconditie ( de laatste uitslagen van de DEXA scanner) vormt altijd het startpunt van de keuzes die je gaat maken.
Maar daarnaast is ook je motivatie een belangrijk punt. Ga je echt je leven aanpassen om je botten maximaal op sterkte te houden en verdere achteruitgang zoveel mogelijk tegen te gaan?

Lees hier meer over je “persoonlijke botconditie”

Bij osteopenie is het belangrijk dat je verdere verslechtering van je botsterkte effectief kunt tegengaan. Natuurlijk wil je niet in de categorie osteoporose terecht komen, want dan komen ook medicijnen om de hoek kijken en dat wil je natuurlijk graag voorkomen.
Een effectieve behandeling van osteopenie is een combinatie van 2 onderdelen. Die onderdelen versterken elkaar effectief en zijn dus beide even belangrijk.
 Die onderdelen zijn:

• GOED bewegen ( om je botten aan te sporen om sterker te worden)
  • Passende voeding (Als je botten sterker willen worden moet je wel zorgen voor de juiste bouwstoffen)

Lees verder over behandeling ( medicatie is dan meestal niet van toepassing).

Bij iedereen gaat na je 35ste je botmassa langzaam achteruit. Maar het is niet zo dat iedereen met osteopenie altijd osteoporose zal krijgen.
Dat is vooral ook afhankelijk van het tempo waarmee je botten verzwakken. Dat proces kun je effectief bijsturen, zoals hierboven omschreven. Neem dus de waarschuwing serieus en ga werken aan je botgezondheid.

Door je botten goed te belasten zullen ze sterk blijven/worden. Ook het omgekeerde is de realiteit…door je botten weinig te belasten / weinig te bewegen, gaat het afname proces sneller.  Wil je dat voorkomen dan zul je aan de slag moeten.

Kom je er niet uit en heb je nog aanvullende vragen? Dan kun je ons je vraag stellen via het vragenformulier of bellen met ons vragenteam

Onze vereniging is afhankelijk van onze leden om onze informatievoorziening in stand te houden.
Als Lid ondersteun je ons vrijwilligerswerk, krijg je toegang tot onze informatie en bijeenkomsten en ontvang je 4x per jaar ons tijdschrift Bot in Balans magazine
Ik wil lid worden