Ik heb osteopenie, wat nu ?

In het kort
Je hebt de diagnose `osteopenie’ gekregen en je vraagt je misschien af: hoe nu verder? Hoe ernstig is het eigenlijk? En wat kan ik zelf doen? Op onze website helpen we je op weg met nuttige informatie en praktische tips.
Osteopenie wordt wel het voorstadium van osteoporose genoemd. Als je deze aandoening hebt, heb je wel een lagere botmassa, maar nog niet zo erg dat er formeel sprake is van osteoporose.
Osteopenie is de medische term voor zwakkere botten. Als je zwakkere botten hebt, loop je meer risico om iets te breken. Dat kan ernstige gevolgen hebben. Je botten zijn dus wat zwakker dan het gemiddelde en dat geeft een verhoogd risico op een botbreuk. Bij osteopenie krijg je meestal geen medicatie, behalve als er een wervelbreuk (wervelinzakking) is vastgesteld.
Het is belangrijk dat je door goed te bewegen en goede voeding het risico op botbreuken zo klein mogelijk houdt.
Niet alle fracturen (breuken) zijn zo onschuldig als je wellicht denkt. Een heupbreuk of een wervelbreuk kunnen ernstige gevolgen voor je hebben. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Behandeling gaat dus vooral over het voorkomen van een (volgende) botbreuk door het versterken van je botten. Dat kun je doen met behulp van een gezonde leefstijl, waarbij je goed beweegt en de juiste voeding eet.
Als het goed is, heeft je arts je bij de diagnose al uitgelegd wat jouw situatie is. Als die uitleg toch onduidelijk is, of als je er vervolgvragen over hebt, dan helpen we je op deze website verder.
Als je de diagnose osteopenie hebt gekregen, zal de arts je meestal geen medicatie voorschrijven. Behalve als je recent een wervelbreuk hebt gehad. Zo’n breuk is vrijwel altijd het startpunt van een medische behandeling
Hier lees je meer over de 4 stappen van de diagnose
Na je 35e gaat je botmassa achteruit, dat is bij iedereen het geval. Dus na verloop van tijd worden je botten minder sterk. Als je osteopenie hebt, hoeft het niet zo te zijn dat je osteoporose krijgt. Het kan ook bij osteopenie blijven.
Dat is vooral afhankelijk van het tempo waarin je botten verzwakken. Dat proces kun je effectief bijsturen, door goed te bewegen en passende voeding te eten. De diagnose osteopenie is een waarschuwing. Neem die serieus en ga werken aan je botgezondheid.
Bij osteopenie is het belangrijk dat je je botten zo sterk mogelijk houdt. Je wilt natuurlijk niet dat de kwaliteit van je botten verslechtert. Alleen al omdat je bij osteoporose vrijwel altijd medicijnen krijgt voorgeschreven.
Een effectieve behandeling van osteopenie is een combinatie van goed bewegen en passende voeding. Die onderdelen versterken elkaar en zijn dus beide even belangrijk:
- Goed bewegen: om je botten aan te sporen om sterker te worden;
- Passende voeding: als je botten sterker willen worden, moet je wel zorgen voor de juiste bouwstoffen.
- Medicatie als er sprake is van een wervelbreuk/wervelinzakking.
Lees hier meer over de behandeling.
Kom je er niet uit of heb je nog aanvullende vragen? Kijk verder op onze website of neem contact op met ons vragenteam.
De Osteoporose Vereniging biedt informatie over osteoporose en zet zich in voor betere osteoporosezorg. Onze vereniging is afhankelijk van leden en donateurs, dankzij hun bijdrage kunnen we ons werk voortzetten.
Als lid krijg je toegang tot onze informatie en speciale bijeenkomsten en webinars. Ook ontvang je 4 keer per jaar ons magazine Bot in Balans, boordevol informatie over leven met osteoporose.
Meld je hier aan als lid van de Osteoporose Vereniging.