Ik heb osteoporose, wat nu ?

In het kort
Als je boven de 50 jaar bent en een bot hebt gebroken, kan er sprake zijn van osteoporose (botontkalking). Ook als je merkt dat je in korte tijd minder lang bent geworden, is dat mogelijk een signaal voor osteoporose. Dan is het verstandig om je te laten onderzoeken. In Nederland hebben ongeveer 1 miljoen vrouwen en mannen osteoporose. Ook een optelsom van risicofactoren kan aanleiding zijn voor nader onderzoek.
Osteoporose is de medische term voor zwakke botten. Als je zwakke botten hebt, loop je meer risico om iets te breken. Dat kan ernstige gevolgen hebben. Niet alle fracturen (breuken) zijn zo onschuldig als je misschien denkt.
Een heupbreuk of een (of meerdere) wervelbreuken kunnen veel pijn veroorzaken, maar leiden er vaak ook toe dat je minder mobiel wordt.
De behandeling van osteoporose, inclusief medicatie, heeft vooral als doel dat je een (volgende) botbreuk voorkomt die misschien ernstig uitpakt. Lees meer over botbreuken.
Osteoporose is een chronische aandoening, je blijft er dus je hele leven last van houden. Maar je kunt wel veel zelf doen om je botten sterk te houden.
Als het goed is, heeft je arts je bij de diagnose al uitgelegd wat jouw situatie is. Als die uitleg toch onduidelijk is, of als je er vervolgvragen over hebt, dan helpen we je op deze website verder.
Osteoporose kan ernstig zijn of minder ernstig. Dat is van veel factoren afhankelijk. Als je bijvoorbeeld boven de 70 bent, en een slechte uitslag van de botdichtheids-scan (DEXA-scan en VFA) en misschien wel een wervelfractuur hebt, is dat vrij ernstig. Maar als je 40 bent, en je DEXA-scan is niet al te slecht, dan sta je er gunstiger voor.
Dus deze persoonlijke botconditie bepaalt wat je zelf kunt doen om je botten sterker te maken. Sommige mensen kunnen bijvoorbeeld nog veilig gaan hardlopen, terwijl anderen veel voorzichtiger moeten zijn met hun botten. Twijfel je? Neem contact op met je arts of met ons Vragenteam.
Lees meer over de 4 stappen van de diagnose.
De behandeling van osteoporose is een combinatie van 3 onderdelen. Die onderdelen versterken elkaar en zijn dus alle 3 even belangrijk.
- Goed bewegen (om je botten aan te sporen om sterker te worden);
- Passende voeding (als je botten sterker willen worden moet je wel zorgen voor de juiste bouwstoffen);
- Indien voorgeschreven: medicatie (belangrijk om het risico op een volgende botbreuk te verlagen).
Om je botten zo sterk mogelijk te houden, is het belangrijk om je leefstijl aan te passen. Zorg ervoor dat je veel beweegt, binnen de mogelijkheden van jouw gezondheid en de conditie van je botten. En zorg er ook voor dat je goed eet, stopt met roken en zo weinig mogelijk alcohol drinkt.
Lees meer over de behandeling van osteoporose.
Osteoporose is een chronische aandoening, je kunt dus niet van deze aandoening genezen. Met zwakkere botten moet je het de rest van je leven doen. Maar je kunt wel veel doen om de gevolgen zo goed mogelijk in de hand te houden. Het grootste probleem van zwakke botten is het risico op botbreuk(en) en de gevolgen daarvan. Als je door een goede behandeling (bewegen, voeding en eventueel medicatie) nieuwe botbreuk(en) kunt voorkomen, is dat een groot voordeel. Dit kan een grote rol spelen bij het behoud van je mobiliteit en zelfstandigheid op latere leeftijd.
Lees onze informatie over osteoporosepoliklinieken, fysio- en oefentherapeuten en diëtisten.
Kom je er niet uit of heb je nog aanvullende vragen? Kijk verder op onze website of neem contact op met ons vragenteam.
De Osteoporose Vereniging biedt informatie over osteoporose en zet zich in voor betere osteoporosezorg. Onze vereniging is afhankelijk van leden en donateurs, dankzij hun bijdrage kunnen we ons werk voortzetten.
Als lid krijg je toegang tot onze informatie en speciale bijeenkomsten en webinars. Ook ontvang je 4 keer per jaar ons magazine Bot in Balans, boordevol informatie over leven met osteoporose.
Meld je hier aan als lid van de Osteoporose Vereniging.