skip to Main Content

Ik heb osteoporose, wat nu ?

Je hebt een diagnose osteoporose gekregen en je vraagt je af hoe nu verder? Voor een compleet overzicht van beschikbare informatie kun je het hoofdmenu van deze website gebruiken gebruiken. Start hier.

We helpen je hier snel op gang met nuttige informatie en praktische aanbevelingen. Hieronder in logische volgorde een aantal stappen om inzicht te krijgen in je persoonlijke situatie en wat je kunt doen om erger te voorkomen; Hoe voorkom je de volgende fractuur.

Osteoporose is een mooie medische term voor zwakke botten.
Zwakke botten kunnen sneller breken en dat kan echt ernstige gevolgen hebben. Niet alle fracturen (breuken) zijn zo onschuldig als je wellicht denkt.
Een heupbreuk of een (of meerdere) wervelfracturen kunnen ernstige gevolgen voor je hebben. Dat wil je dus zeker voorkomen.
Therapie en behandeling gaat vooral over het voorkomen van een (volgende) fractuur….die wellicht niet zo onschuldig is als de vorige. Meer over fracturen.

Osteoporose is een chronische aandoening, er is dus geen wondermiddel om het te genezen. Maar je kunt wel veel doen om je botten sterk te houden.
Medicatie is er vooral om het risico op een fractuur (effectief) te verlagen.

Als het goed is heb je bij je diagnose een heldere uitleg gekregen. Mocht dat onduidelijk zijn of extra vragen oproepen dan helpen we je hier verder.

Je “persoonlijke botconditie” is het startpunt voor de belangrijkste beslissingen die je gaat nemen. Dat is de optelsom van de  verschillende uitslagen van het botdichtheidsonderzoek in het ziekenhuis.  Combineer die gegevens met je algemene conditie en gezondheid en je kunt aan de slag.

Dat diagnose proces hoort dan wel compleet te zijn. (Helaas is dat niet altijd zo)
Lees meer over de 4 stappen van de diagnose.

De gecombineerde uitslag van de DEXA en de VFA is de basis van je “persoonlijke botconditie”

De therapie/behandeling van osteoporose is een combinatie van 3 onderdelen. Die onderdelen versterken elkaar effectief en zijn dus alle 3 even belangrijk.
Die onderdelen zijn:

  1. GOED bewegen ( om je botten aan te sporen om sterker te worden)
  2. Passende voeding (als je botten sterker willen worden moet je wel zorgen voor de juiste bouwstoffen)
  3. Medicatie ( belangrijk om het risico op een volgende fractuur effectief te verlagen)

Hier staat nog meer informatie over de behandeling.

Osteoporose is een chronische aandoening, een mooie medische term voor : “het gaat niet over….”

Met zwakkere botten zul je het dus de rest van je leven moeten doen. MAAR je kunt wel veel doen om de gevolgen zo goed mogelijk in de hand te houden. Je zwakkere botten zijn het probleem niet, maar de fractuur en de gevolgen daarvan.

Dat is geen eenvoudige opgave, want het betekent een aantal aanpassingen in je leven. Het kan echter wel een belangrijk verschil maken voor behoud van je mobiliteit en zelfstandigheid op latere leeftijd. Nu kun je er nog iets aan doen…..

Meer lezen

GOED bewegen is de hoeksteen van een effectieve behandeling voor mensen met zwakke botten.

Maar welke vormen van GOED bewegen bij jou passen is afhankelijk van zowel de conditie van je botten, je algemene gezondheid en je levensfase.

Je persoonlijke botconditie ( de laatste uitslagen van DEXA en VFA ) vormt altijd het startpunt van de keuzes die je gaat maken.
Vooral is ook je motivatie een belangrijk punt. Ga je echt je leven aanpassen om je botten maximaal op sterkte te houden en verdere achteruitgang zoveel mogelijk tegen te gaan? Je bent zelf aan zet.

Lees hier meer over je “persoonlijke botconditie”

Soms zal je huisarts een behandeling voorstellen. Dat is prima zolang hij/zij voldoende ervaring heeft met osteoporose en er geen onderliggende aandoeningen (mede) oorzaak zijn. Dat mag je gerust kritisch navragen.

In de meeste ziekenhuizen kun je tegenwoordig wel een osteoporose poli vinden. Soms ook wel met de naam fractuurpoli.
Daar komt dan de kennis over een goede diagnose en behandeling van mensen met zwakkere botten bij elkaar. Misschien was je daar al geweest, want dat ziekenhuis heeft waarschijnlijk ook de DEXA scanner in huis waar je onderzoek heeft plaatsgevonden.
Meestal zul je een osteoporose verpleegkundige aantreffen op de poli. Dat is vooral de centrale vraagbaak voor veel van je vragen, want behandeling gaat verder dan een recept voor medicijnen en een calcium/vitamine D tabletje.

Naast medicatie zijn ook de onderdelen “GOED bewegen” en “Passende voeding”  van groot belang.

Naast medicatie zijn ook de onderdelen “GOED bewegen” en “Passende voeding”  van groot belang.

Advies over het onderdeel “GOED bewegen” ga je vooral zoeken bij professionals met kennis van bot- en spiertraining en met kennis van osteoporose.
Die kun je vinden onder de volgende beroepsgroepen:

Fysiotherapeut
Oefentherapeut ( Cesar/Mensendieck)

We werken actief samen met Chronisch Zorgnet. Dit is een landelijke organisatie met ruim 3000 aangesloten therapeuten met gespecialiseerde opleidingen voor een beperkt aantal ziektebeelden. Nu dus ook voor mensen met zwakke botten onder de titel “‘osteoporose, vallen en breken”
Samen met Chronisch Zorgnet is een compleet trainingsprogramma opgezet voor zowel fysiotherapeuten als oefentherapeuten ( Cesar/Mensendieck)
Dat is een snel groeiend, landelijk dekkend netwerk met ruim 1000 therapeuten met deze specialisatie in 2022.
Hier zie je snel waar je een opgeleide therapeut kunt vinden:
(kies in het venster bij de specialisatie “”osteoporose, vallen en breken”)

 

Lees hier meer over GOED bewegen

Naast medicatie en “GOED bewegen” is ook het onderdeel “Passende voeding”  van groot belang.

Door goed te bewegen zullen je botten sterker willen worden, dat lukt alleen maar als de juiste bouwstoffen ook in je lichaam beschikbaar zijn. Passende voeding hoort er dus echt ook bij!

Advies over het onderdeel “Passende voeding”ga je vooral zoeken bij voedingsdeskundigen met kennis van botten en botstofwisseling.

Die kun je vinden onder de volgende beroepsgroep:
Dietisten ( NVD )

Maar ook bij Het Voedingscentrum zul je veel nuttige informatie vinden.

Ben vooral kritisch op kennis en ervaring in het behandelen en begeleiden van mensen met osteoporose. Er zijn veel individuele verschillen.

Gevarieerde en gezonde voeding is natuurlijk ook de basis voor mensen met zwakke botten. Geef extra aandacht aan de volgende onderwerpen:

Eiwitten
Calcium
Magnesium
Vitamine D
Vitamine K2

Bedenk dat in alle gevallen de aanbevolen hoeveelheden er niet voor niets zijn.

Lees meer over Passende voeding

Een osteoporosepoli is per ziekenhuis anders georganiseerd. Ieder ziekenhuis maak eigen keuzes rond de organisatie van osteoporosezorg. Veel gekozen specialismen die verantwoordelijk zijn voor een osteoporose en/of fractuurpoli:

  • Internist/endocrinoloog
  • Reumatoloog
  • Geriater
  • Traumachirurg

Daarnaast is er in vrijwel iedere poli een osteoporose verpleegkundige aanwezig. Middels aanvullende opleidingen is hier een hoog kennisniveau aanwezig voor de behandeling van osteoporose.
Hier staat meer informatie over de keuze van een osteoporosepoli.

Kom je er niet uit en heb je nog aanvullende vragen? Dan kun je ons je vraag stellen via het vragenformulier of bellen met ons vragenteam

Onze vereniging is afhankelijk van onze leden om onze informatievoorziening in stand te houden.
Als Lid ondersteun je ons vrijwilligerswerk, krijg je toegang tot onze informatie en bijeenkomsten en ontvang je 4x per jaar ons tijdschrift Bot in Balans magazine
Ik wil lid worden