Skip to content

“Ik moet mijn grenzen in de gaten houden, anders gaat het fout”

Op haar dertigste, toen ze zwanger was van haar zoontje, kreeg Susan van Herpen (nu 37) vreselijke rugpijn. Pas een tijd na de geboorte van het kindje bleek dat ze verschillende wervelbreuken had. Er was sprake van ernstige osteoporose.

“Het begon zeven jaar geleden, toen ik zwanger was van mijn tweede kindje. Ik kreeg zo’n last van mijn rug dat de gynaecoloog dacht dat ik rugweeën had. Ik ben zelfs in het ziekenhuis opgenomen, maar daar werd niets gevonden,” vertelt Susan. “Een paar dagen na de geboorte van mijn zoontje stapte ik uit bed en zakte meteen in elkaar.” Een half jaar later werd er een echo van Susans rug gemaakt. Daarop waren wervelbreuken te zien. Hoewel de internist eerst dacht aan botkanker, bleek bij de DEXA-scan dat Susan ernstige osteoporose had.

“Bij verder onderzoek is geen genetische oorzaak gevonden, en ook is niet 100% duidelijk of het bij mij gaat om zwangerschapsosteoporose,” zegt ze. “Die onzekerheid vind ik naar, en ook had ik het misschien beter kunnen accepteren als er een duidelijke oorzaak was.”

Sinds de diagnose is haar leven helemaal veranderd. “Ik moet echt mijn grenzen in de gaten houden, anders gaat het fout. Ik skiede altijd heel graag en hield ook van hardlopen, dat kan nu niet meer. In het begin was ik heel erg bang, ik durfde soms niet eens naar buiten.” Na een intensieve revalidatie gaat het nu veel beter. “Die revalidatie was heel goed voor mijn zelfvertrouwen.”

Susan heeft nog elke dag rugpijn, maar neemt geen pijnstillers. “Drie keer in de week sport ik onder begeleiding, ik wandel veel en ben heel erg met mijn voeding bezig. Als ik veel beweeg en op tijd rust neem, gaat het goed.” Ze krijgt één keer per jaar een infuus met zoledroninezuur en voor deze zomer staat er weer een DEXA-scan gepland. “Dat is natuurlijk heel spannend.”

Waarom ze haar verhaal wil vertellen? “Osteoporose wordt over het algemeen toch nog beschouwd als een ouderdomsziekte. Dat klopt niet! Ik wil laten zien dat ook jongeren hiermee te maken hebben.”