Skip to content

Medicijntekort: alendroninezuur-tabletten

Momenteel is er een tekort aan een medicijn dat bij osteoporose veel wordt gebruikt: alendroninezuur in tabletvorm (1x week, 70mg). Een van de grote leveranciers heeft een leverprobleem en het is niet duidelijk wanneer dit opgelost zal zijn.

Als je toe bent aan een nieuwe bestelling alendroninezuur, kun je dus te horen krijgen dat de tabletten op dit moment niet leverbaar zijn. Je apotheek kan dan in plaats daarvan ook hetzelfde middel van een andere leverancier uitgeven. Hiervoor wordt de code LN (Logistieke Noodzaak) gebruikt.

Een ander alternatief is “alendroninezuur in drankvorm” (merknaam Bonasol). Dit is hetzelfde medicijn, maar dan in vloeibare vorm. Je moet dit ook 1 keer per week innemen, net als de tabletten. Het is mogelijk dat de apotheek niet zelf met deze oplossing komt, omdat het middel onder een andere receptregel staat in de meeste apothekerssystemen. Vraag er dan zelf naar.

Als de tekorten voorbij zijn, zal je apotheek weer teruggaan naar het oorspronkelijke middel. Als je bij de vloeibare vorm van alendroninezuur wilt blijven, dan moet je bij je arts een aangepast recept aanvragen. (receptregel voor: alendroninezuur in drankvorm) Een voordeel van de drank is dat er minder kans is op problemen met de slokdarm.

Ondervind je problemen door een tekort aan osteoporosemedicijnen? Laat dit dan weten via ons Meldpunt Medicatie. Met jouw input kunnen we zorgverzekeraars en apotheken hierop aanspreken.