skip to Main Content

Botontkalking ofwel osteoporose

Osteoporose Is de medische naam voor poreus bot ofwel zwak bot. Zwak wil zeggen, zwakker dan het gemiddelde.
Osteoporose is een chronische aandoening van het skelet, waarbij de botsterkte afneemt.
Men spreekt dikwijls over botontkalking, maar dat is niet helemaal correct. Bij osteoporose is er naast minder botmassa ook een verandering in de structuur van het bot, hierdoor is de sterkte (nog) minder. Door de zwakkere botten en veranderde botstructuur ontstaan gemakkelijk botbreuken. Botbreuken zijn dan ook meestal het eerste signaal om te starten met nader onderzoek naar osteoporose.
Behandeling van osteoporose gaat dus eigenlijk over fractuurpreventie ( het voorkomen van je volgende botbreuk)

Osteoporose en osteopenie

Osteoporose komt als diagnose uit een set van 4 medische testen.
Bij de formele diagnose osteoporose krijg je meestal een  behandeladvies met medicatie.
Als het bot, wel iets zwakker is, maar niet zo ernstig dat men het osteoporose kan noemen spreekt men van osteopenie.
Ook dat is een belangrijk signaal, want je botten zijn al zwakker. Tijd om zelf aan de slag te gaan om erger te voorkomen! Je kunt zelf veel doen.

Kans iets te breken

Door de afname van je botsterkte neemt kans om iets te breken snel toe. Vooral ingezakte (= gebroken) wervels en breuken in pols, arm en heup komen veel voor. De meeste mensen komen er pas (te)laat achter dat ze osteoporose hebben. Botbreuken veroorzaken pijn, invaliditeit, verlies van zelfstandigheid en levenskwaliteit of zelfs vervroegde sterfte.
Er zijn momenteel ongeveer 1 miljoen mensen met osteoporose in Nederland. Met een verwachte stijging naar 1.300.000 ( 10 jaar)
Van hen is ongeveer 2/3 vrouw en 1/3 man.

Osteoporose wordt ook wel de stille epidemie genoemd. Je merkt er weinig van totdat je eerste breuk er is…..en erna de volgende.
Maar als je er tijdig bij kunt zijn is er nog veel te verbeteren of verdere teruggang te voorkomen. Blijf dus zelf alert en onderneem zelf actie. Onze website staat vol met nuttige informatie.

Heb ik misschien osteopenie of osteoporose?

Je bent onlangs gevallen. Je moeder of je vader heeft osteoporose. Je hebt last van pijn in de rug. Je bent plotseling kleiner geworden. Als je het vermoeden hebt dat je misschien osteopenie of osteoporose hebt……….. Ga dan naar je (huis)arts. Hij/zij kan de risico’s met je bespreken en medisch onderzoek in gang zetten.

Een goede start is de risicotest op deze website.
Je kunt met vragen ook terecht bij het Vragenteam van onze vereniging.

X