skip to Main Content

Diagnose onderzoeken

Een botbreuk kan betekenen dat je osteoporose hebt.  Dan ben je niet uniek, want in Nederland hebben ongeveer 1 miljoen mensen ( vrouwen EN mannen ) osteoporose. De aandoening wordt meestal pas ontdekt na een botbreuk, tenminste als je een alerte zorgverlener hebt.

Formeel dienen ziekenhuizen dit onderzoek aan te bieden bij iedere 50-plusser, die iets breekt, maar helaas gebeurt dit veel te weinig.

Je kunt daarom ook zelf om een onderzoek vragen. ( 50+ en een breuk) De kans dat je opnieuw iets breekt, is na een 1e botbreuk erg groot en de volgende breuk is wellicht minder onschuldig.

Er zijn 4 diagnostische stappen vastgelegd in de richtlijn:

  1. Meten van botdichtheid met een DEXA (ook wel DXA genoemd).
  2. Controle op wervelbreuken, met een VFA of röntgenopname.
  3. Laboratoriumonderzoeken.
  4. Valrisico-analyse

Elke stap is belangrijk om je risico te bepalen en welk persoonlijk advies bij je past.

Stap 1. Meten van botdichtheid, DEXA-scan

Botdichtheid/botmassa is vast te stellen door een DEXA-scan (botdichtheidsmeting). Deze scanners zijn in vrijwel ieder ziekenhuis en in sommige diagnosecentra aanwezig. Hierbij wordt de hoeveelheid mineralen in het bot (botdichtheid of botmassa) van de heup en wervels gemeten. Het gebeurt met een soort röntgenapparaat, maar de straling waaraan je tijdens het onderzoek word blootgesteld is erg laag. Het onderzoek duurt ongeveer 10 minuten.

De botdichtheid wordt uitgedrukt in de T-score. Hoe lager de botdichtheid hoe groter de kans op een botbreuk:

T-score tussen de +1 en -1: er is geen probleem.
T-score tussen de -1 en -2,5: osteopenie (verminderde botmassa)
T-score -2,5 of lager: osteoporose

Stap 2. VFA, controle op wervelfracturen

Een moderne DEXA scanner kan meestal ook een VFA- opname maken. Belangrijk !
Dat is een (laag vermogen) röntgenopname van alle ruggenwervels. Zo kan men vaststellen of er schade is aan een of meerdere wervels.
Als er al een recente röntgenfoto van van de hele ruggengraat beschikbaar is kan dit eventueel worden gebruikt. Maar er is een grote voorkeur voor een VFA opname met de DEXA scanner omdat deze een veel lagere stralingsbelasting geeft.

Stap 3. Laboratoriumonderzoeken

Je arts zal ook een aantal bloedonderzoeken aanvragen. Daarmee zoekt men naar eventuele onderliggende oorzaken voor osteoporose.
Dat is niet alleen om vitamine D en calcium vast te stellen, maar met de set bloedtesten zijn andere veel voorkomende oorzaken op te sporen, die mede oorzaak kunnen zijn van de lage botmassa.

Stap 4. Valrisico analyse

De combinatie van lichamelijk onderzoek, laboratoriumonderzoek en een serie persoonlijke vragen komt bij elkaar in een valrisico analyse. Met een korte vragenlijst zal de arts of verpleegkundige je persoonlijke valrisico in kaart brengen.

Een goede diagnose bestaat dus echt uit deze 4 stappen. Hiermee is je persoonlijke situatie goed in beeld gebracht en kun je een compleet behandeladvies verwachten gebaseerd op je persoonlijke situatie.

Je kunt natuurlijk ook zelf aandacht vragen voor een onderzoek naar osteoporose en eventuele behandeling.
Klik hier voor de risicotest.