Osteoporose bij Mannen

Van de circa 900.000 mensen met osteoporose is ongeveer 30% man. Aandacht rond osteoporose gaat veelal uit naar de grootste groep; vrouwen……

Osteoporose en osteopenie komen ook gewoon bij mannen voor.

Uit prognose van het RIVM blijkt dat de groeiverwachting van het aantal mannen met osteoporose nog sneller stijgt dan bij vrouwen! Mannen zijn dus met een forse inhaalslag bezig.
Zorgverleners zijn bij mannen over het algemeen wat minder alert zijn op deze aandoening. Daarbij speelt ook de eigen verantwoordelijkheid van mensen een rol, mannen reageren niet altijd even alert op de uitnodiging voor een DEXA scan:

“het zal zo’n vaart wel niet lopen”
“het was een stevige klap, dus mijn botten zijn sterk genoeg”
“zwakke botten is toch iets voor vrouwen”

Hierdoor komen mannen niet tijdig terecht in het diagnose proces en versterken ze dus het algemene vooroordeel. Maar de volgende…en opvolgende breuk komt er toch onherroepelijk aan.
Deze verloren tijd is niet meer in te halen. De beste behandeling start met een vroege diagnose.

Als bijeffect van dit beeld zijn medisch onderzoek en de medicijnen voornamelijk getest op vrouwen. Er is slechts weinig formeel onderzoek bij mannen beschikbaar, waardoor ook de beschikbaarheid van medicijnen beperkt is.

Boven de 50 en een botbreuk: laat je onderzoeken.

De behandelrichtlijn schrijft 100% duidelijk voor dat iedereen boven de 50 met een botbreuk de uitnodiging moet krijgen voor een vervolgonderzoek.
Helaas zijn ziekenhuizen soms slordig met het uitnodigen…………… en mensen zelf niet altijd gemotiveerd om hieraan gehoor te geven.
Een gemiste kans met grote gevolgen.

X