skip to Main Content

Osteoporose bij mannen

Van de circa 1 miljoen mensen met osteoporose is ongeveer 30% man. Aandacht rond osteoporose gaat veelal uit naar de grootste groep; vrouwen……maar mannen: let op je skelet.

Osteoporose en osteopenie komen ook gewoon bij mannen voor.

Uit prognose van het RIVM blijkt dat de groeiverwachting van het aantal mannen met osteoporose nog sneller stijgt dan bij vrouwen! Mannen zijn dus met een forse inhaalslag bezig.
Veel artsen zijn bij mannen over het algemeen wat minder alert op de ziekte osteoporose.  Geheel onterecht want de aantallen nemen snel toe.
Maar ook de eigen verantwoordelijkheid van mensen speelt een rol, mannen reageren niet altijd even alert op de uitnodiging voor een botdichtheidmeting (DEXA scan)

“het zal zo’n vaart wel niet lopen”
“het was een stevige klap, dus mijn botten zijn sterk genoeg”
“zwakke botten is toch iets voor vrouwen”

Hierdoor komen mannen meestal niet tijdig terecht in het diagnose proces en verliezen ze kostbare tijd. Maar de volgende…en opvolgende breuk komt er waarschijnlijk aan.
Verloren tijd is niet meer in te halen. De beste behandeling start met een vroege diagnose.

Boven de 50 en een botbreuk: laat je zeker onderzoeken.

De behandelrichtlijn schrijft 100% duidelijk voor dat iedereen boven de 50 met een botbreuk de uitnodiging moet krijgen voor een vervolgonderzoek. Mannen en vrouwen
Helaas zijn ziekenhuizen soms slordig met het uitnodigen, je huisarts heeft het te druk…………… en je bent zelf niet altijd gemotiveerd om hieraan gehoor te geven. Een gemiste kans met grote gevolgen voor je eigen toekomst. De volgende breuk is wellicht niet zo onschuldig.

X