Skip to content

Osteoporose en jongeren

Dat is een onverwachte en ook wel schokkende combinatie.
Helaas komt de combinatie jongeren en osteoporose steeds meer voor. Meestal is er dan een onderliggende oorzaak te vinden voor het verlies van botmassa/botsterkte.

Diagnose

Een diagnose is meestal een toevalstreffer, want zorgverleners zullen over het algemeen pas op latere leeftijd osteoporose overwegen. Aanleiding is meestal een (onverwachte) breuk, maar dan nog is de stap naar nader onderzoek niet altijd logisch. Jongeren hebben veelal zelf de suggestie osteoporose moeten doen en vragen om nader onderzoek………..

Groeiende aantallen

De afgelopen jaren melden zich steeds meer jongeren ( 20-40 jr) bij onze vereniging met veel vragen.
Vragen vooral over onduidelijkheid bij het stellen van de diagnose en vooral ook over voorgeschreven medicatie , welke conform de bijsluiter meestal niet gericht is op jongeren.

Waar naar toe ?

Veel zorgverleners hebben ook grote moeite met de combinatie jongeren en ernstig botverlies.
Navraag bij onze Raad van Experts geeft aan dat verder onderzoek absoluut belangrijk is bij jongeren. Meestal is een onderliggende oorzaak de reden van het onverwachte botverlies.

Een complete diagnose en goede behandeling van deze groep is afhankelijk van de ervaring van de behandelende specialist.

Heb je vragen over osteoporose op jonge leeftijd en zoek je een ervaren behandelaar, neem dan contact met ons op. Afhankelijk van je woonplaats kunnen we je waarschijnlijk snel de juiste richting op sturen.

Reacties via de vragenformulier