skip to Main Content

Osteoporose voorkomen

Dat is nog een uitdaging. Als je osteoporose hebt ben je er al vrij laat bij.
Met de diagnose osteopenie nog op het nippertje. Een tijdige diagnose is het beste wat je kunt krijgen. Want dan kun je er zelf mee aan de slag.

Erger voorkomen?

Erger voorkomen betekent dus vooral; de volgende fractuur zien te voorkomen.

Erfelijk

Zwakke botten worden voor een groot deel erfelijk bepaald. ( let dus op je ouders en grootouders als eerste signaal )
Verder zijn te weinig beweging en een laag lichaamsgewicht ook belangrijke signalen.
Meer weten? in de risicotabel zie je deze en andere factoren terug.

Kinderen/kleinkinderen

Heb je zelf osteoporose…….Denk ook aan je kinderen/kleinkinderen. Met erfelijkheid als een belangrijke risicofactor kun je hen wel tijdig advies geven! De zorg voor sterke botten start bij de geboorte. Je maximale botmassa bouw je op tot je 25ste jaar.

Het is nooit te laat

Actief te werken aan het voorkomen van erger…..Door een gezonde leefstijl kun je de afname van je botdichtheid effectief afremmen. Daarmee verklein je de kans op de volgende botbreuk. Bovendien helpt het om je fit houden, zodat je sneller herstelt wanneer je toch (nog)een breuk oploopt. Het verlaagt ook je risico op vallen.

Voor gezonde botten gelden een paar algemene adviezen:

  • voldoende bewegen ( tegen de zwaartekracht in )
  •  gezond eten
  •  niet roken
  •  matig zijn met het drinken van alcohol

Als je gezond wilt eten geldt allereerst: eet gevarieerd. Het “geheim” van gezonde voeding zit niet in één product, maar in de variatie. Door veel verschillende soorten voeding te gebruiken, krijgt je alle noodzakelijke stoffen binnen.

Voldoende bewegen

Voldoende bewegen zorgt ervoor dat je botten zo sterk mogelijk blijven. Met voldoende bewegen wordt bedoeld dat je elke dag een half uur tot een uur (“matig intensief”) beweegt: stevig wandelen, stofzuigen, tuinieren enzovoort. (zwemmen en fietsen zijn minder geschikt)

Niet roken

Roken is per definitie slecht voor de gezondheid, maar in het bijzonder voor je botten.De algehele conditie verslechtert: rokers zijn vaak al na een kleine inspanning kortademig. Hoger valrisico. Nicotine remt de aanmaak van nieuwe botcellen die nodig zijn om je botten “op sterkte” te houden.

Matig zijn met alcohol

Alcohol is ook niet goed voor je botten. Ook kun je met “een glaasje op” eerder ten val komen. Drink niet of matig. Drink ook niet dagelijks, maar sla een aantal dagen per week over of drink bijvoorbeeld alleen in het weekend.

Speciale adviezen voor behoud van je botsterkte

Naast de algemene adviezen voor een gezonde leefstijl gelden bij osteoporose een paar bijzondere adviezen, speciaal bedoeld om osteoporose te voorkomen of te remmen;

  • zorg dat je voldoende calcium /vitamine D en andere voedingsstoffen binnen krijgt.
  • zorg dat je dagelijks op de juiste manier voor voldoende botbelasting en beweging zorgt.

Zie zeker ook het artikel over de complete therapie.