skip to Main Content

Wat is Osteopenie?

Letterlijk betekent het: minder bot. Er is al wel een hoger verlies aan botmassa vastgesteld, maar nog niet zoveel dat de diagnose osteoporose formeel gesteld kan worden. De stevigheid van het bot is al wel afgenomen, zodat er een verhoogd risico op botbreuken bestaat. Soms ook wel het voorstadium van osteoporose genoemd…….

Heb je na een DEXA onderzoek de uitslag osteopenie gekregen?……..Dan is nu het moment om zelf in actie te komen !  Alle adviezen op deze website zijn van toepassing op het behoud van je botsterkte.
Ga er dus mee aan de slag: https://osteoporosevereniging.nl/behandeling/in-het-algemeen/

Botdichtheid lager

In ieder geval is bij zowel bij osteopenie als osteoporose de botmassa/botdichtheid lager als normaal. (gemiddelde).

Dus absoluut je aandacht waard, ook als je arts geen medicatie heeft voorgeschreven. Bij osteopenie is je botmassa dus lager dan je zou verwachten. Daardoor is het risico op botbreuken verhoogd.
Afname van  je botsterkte/botmassa is een natuurlijk verouderingsproces wat je met de juiste maatregelen kunt vertragen. Als je al een signaal hebt gekregen dat je botten inderdaad zwakker zijn dan gemiddeld, maar nog niet ernstig genoeg voor medicatie kun je maar beter zelf in actie komen. Dat signaal is dan meestal een botbreuk. Probeer de volgende botbreuk voor te blijven.

Afwachten tot je botten nog zwakker zijn geworden is altijd verloren tijd!

Als je denkt dat je misschien osteopenie of osteoporose hebt, doe dan vooral de risicotest en ga naar je (huis)arts.
Hij/zij kan de risico’s met je bespreken en eventueel onderzoek in gang zetten.
Formeel is de medische diagnose “osteoporose” van toepassing indien bij een DEXA scan ( botdichtheidsmeting) een T-waarde van -2,5 (of lager) is vastgesteld.
Een DEXA scan is een van de 4 onderdelen van een formele diagnose.

X