skip to Main Content

Resultaten enquête valpreventie in de thuissituatie

Er zijn bewezen effectieve interventies om valongelukken bij thuiswonende ouderen te voorkomen. Toch doen maar weinig mensen mee aan de valpreventie-activiteiten. Ze weten namelijk vaak niet dat ze een verhoogd risico hebben of vinden het eigenlijk helemaal niet nodig. Hoe stimuleer je ouderen om hier aan mee te werken?

Dit onderzocht VeiligheidNL vorig jaar samen met Vilans. 200 zorgmedewerkers vulden een korte enquête in en deelden hun ervaringen uit de praktijk. Enkele opmerkelijke uitkomsten:

  • Reden van geen gebruik maken van valpreventie activiteiten: ouderen weten vaak niet dat ze een verhoogd valrisico hebben en gaan daarom niet op zoek naar valpreventie-activiteiten.
  • Manieren van stimuleren:  focus in de communicatie niet op het voorkomen van vallen, maar op verbeteren van kwaliteit van leven.
  • Wat kun je als zorgmedewerker doen: de oudere meer informatie geven over het verhoogde risico en de valpreventie-activiteiten en waar deze zijn.

 De volledige uitslag van de enquête vindt u op de website van Zorg voor Beter. Daar vindt u ook reacties, tips en verhalen uit de praktijk.

Bron: veiligheid.nl

Facebook Comments
X