Wat doen wij

In het kort
Wij komen op voor de belangen van mensen met osteoporose en osteopenie en ondersteunen hen met informatie over de verschillende aspecten van de aandoening. Samen met onze vrijwilligers zetten we ons ervoor in om de osteoporosezorg en de kwaliteit van leven van mensen met osteoporose zo veel mogelijk te verbeteren.
Onze activiteiten
In ons werk richten we ons op drie speerpunten: informatie en voorlichting, onderling contact en belangenbehartiging.
Informatie en voorlichting
Chronische aandoeningen als osteoporose hebben vaak aanzienlijke en onverwachte gevolgen voor het dagelijks leven van de patiënt en de directe omgeving. Daarom vindt de Osteoporose Vereniging het belangrijk zich niet te beperken tot informatie over de ziekte, maar vooral de patiënt handvatten te geven voor een zo hoog mogelijke kwaliteit van leven. Het geven van de juiste voorlichting kan preventief werken en helpen osteoporose te voorkomen. Informatievoorziening is daarom een van onze belangrijkste activiteiten. De onderwerpen zijn:
- Goede zorg en behandeling
- Eigen regie en samen beslissen
- Preventie
- Leven met de gevolgen van osteoporose
We doen dit onder andere via ons magazine Bot in Balans (voor leden), onze digitale nieuwsbrief, website, webinars en social media (Facebook)
Ook geven we voorlichting en scholing aan zorgverleners. Denk hierbij aan bijscholing van verpleegkundigen, artsen of fysiotherapeuten. We delen hierbij ook altijd ervaringsverhalen van mensen met osteoporose.
Onderling contact
De Osteoporose Vereniging wil de onderlinge contacten tussen patiënten met osteoporose en osteopenie bevorderen en hun betrokkenheid bij het werk van de vereniging stimuleren. Het delen van ervaringen en kennis kan voor mensen met osteoporose een belangrijke steun in de rug zijn. We organiseren bijeenkomsten (online en regionaal op locatie) met specifieke thema’s of voor specifieke doelgroepen, zoals jonge mensen met osteoporose.
Belangenbehartiging
De Osteoporose Vereniging behartigt de belangen van mensen met osteoporose, osteopenie en fracturen. Uitgaande van de wensen en behoeften van patiënten oefenen we invloed uit op de manier waarop de zorg georganiseerd is en op de inhoud van de zorg. Het doel is om de zorgprocessen en structuren in zowel de ziekenhuizen als in de eerste lijn (huisarts, praktijkondersteuners, fysio-, ergo- en oefentherapeuten, diëtisten, etc.) te verbeteren. Een ander belangrijk onderdeel is het zorgen dat de onderdelen van de behandeling vergoed blijven of worden. Belangenbehartiging heeft ook betrekking op behoud van kwaliteit van leven en het belang van de mens achter de aandoening. Daarbij kunt je denken aan raakvlakken tussen osteoporose en inkomen, mobiliteit, scholing en maatschappelijk participatie.
Ook vragen we aandacht voor het voorkomen van osteoporose (primaire preventie). Dit doen we door ons verhaal over botgezondheid actief naar buiten te brengen.
Wat we doen en bereikt hebben lees je in onze jaarverslagen en jaarplan.
Jaarplan 2023
Jaarverslag 2020
Jaarverslag 2021
Of lees het jaarverslag in het kort.