Wie zijn wij

In het kort
De Osteoporose Vereniging is dé onafhankelijke belangenorganisatie voor mensen met osteoporose, osteopenie en fracturen en hun naasten.
We vertegenwoordigen meer dan een miljoen patiënten. De vereniging is een organisatie van, voor en door patiënten. We zijn steeds in gesprek met onze achterban via ons Vragenteam, onze webinars, bijeenkomsten en raadplegingen. Zo horen we wat hun wensen, behoeften en ervaringen zijn. Hierop baseren we wat we doen en wat onze inzet is. Ons werk is mogelijk dankzij de actieve steun van onze leden en donateurs en onze sponsoren.
Onze doelstelling
Met de inzet van onze enthousiaste vrijwilligers maken we ons hard voor betere zorg en betere kwaliteit van leven van mensen met osteoporose. Dit doen we door:
- Het geven van informatie aan mensen met osteoporose of osteopenie en aan zorgverleners. Klik hier voor meer informatie.
- Het organiseren van onderling contact en het delen van ervaringsverhalen. Klik hier voor meer informatie.
- Het behartigen van de belangen van mensen met osteoporose. Klik hier voor meer informatie.
Hoe meer mensen ons steunen, hoe groter onze invloed wordt: lid of donateur worden kan via deze link
Organisatie
Bestuur
Het bestuur maakt de plannen voor de voortgang en ontwikkeling van de vereniging en vergadert minimaal 6 keer per jaar. Momenteel zijn er 6 bestuursleden, van wie de meerderheid uit de eerste hand ervaart wat het betekent om osteoporose te hebben. De bestuursleden werken op vrijwillige basis en krijgen niet betaald voor hun werkzaamheden. Het bestuur bestaat uit:

Harry van den Broek

Erwin Hermans

Renée van Pamelen- Holleberg

Trudy Blokdijk

Agnes Bruijn-Leemrijse

Thea Zaal
Ondersteuning
Het bestuur wordt met enkele uren per week ondersteund door de directeur Hendrien Witte, bestuursondersteuner Yvette Verberne, twee ZZP-ers voor de communicatie en door MEO.
Annette Zeelenberg is redacteur van onder andere ons blad, nieuwsbrief en themanummers. Corine Voogt van Halfjuni verzorgt onze vormgeving en opmaak. MEO verzorgt ons secretariaat, waaronder communicatie, coördinatie, telefonische bezetting en (leden)administratie.
Algemene ledenvergadering
De Algemene ledenvergadering is het hoogste orgaan van de vereniging. Minimaal één keer per jaar komen de leden bijeen in de maand mei. De ALV benoemt bestuursleden, keurt het jaarplan en de financiële en inhoudelijke verantwoording goed. Op basis daarvan verleent zij het bestuur decharge voor het gevoerde financiële beleid. Voor de stukken van de laatste vergadering klik hier.
Leden sturen; invloed en zeggenschap
De behoeften, wensen en ervaringen van mensen met osteoporose zijn de uitgangspunten voor ons handelen. Wat die behoeften, wensen en ervaringen zijn, horen we via ons Vragenteam, de vragenlijsten die we regelmatig rondsturen en onze online en fysieke bijeenkomsten. Uiteindelijk beslissen de leden in de Algemene Ledenvergadering over het beleid van de vereniging. Doe mee en steun ons als lid of donateur.
Vrijwilligers
Onze vereniging draait grotendeels op vrijwilligers. Zonder vrijwilligers zou het bestuur geen uitvoering kunnen geven aan de ambities en beleidsplan. Bijna alle vrijwilligers zijn ook ervaringsdeskundigen. Daarmee geven zij ook stem aan de achterban. Het grootste aantal vrijwilligers heeft een rol in het Vragenteam. In dit team worden zowel telefonisch als per mail vragen van mensen met osteoporose of osteopenie beantwoord. Ook zijn er vrijwilligers actief in de belangenbehartiging. Zij vertegenwoordigen de achterban bijvoorbeeld bij herzieningen van de behandelrichtlijn. Maar ook op het gebied van boekhouding, communicatie via social media, voorlichting of activiteiten op het gebied van onderling contact en leefstijl zijn vrijwilligers actief.
Vrijwilligers worden actief ondersteunt en begeleid. Hoe we dit doen hebben vastgelegd in ons vrijwilligersbeleid.
Wil je je ook inzetten voor de vereniging of wil je meer weten over werk als vrijwilliger, neem dan contact op met onze bestuursondersteuner Yvette Verberne, yverberne@osteoporosevereniging.nl.
Advies van experts
De vereniging wordt met raad en daad bijgestaan door experts die zich vanuit hun werkveld bezighouden met osteoporose. De experts geven de Osteoporose Vereniging gevraagd en ongevraagd advies over de wijze waarop zij de doelstellingen van de vereniging kan realiseren.
Het bestuur van de Osteoporose Vereniging kan – indien nodig – vragen voorleggen aan (individuele) leden van de groep experts. Hiermee dragen de experts bij aan het verbeteren van de kwalitatieve informatievoorziening door de vereniging.
De samenstelling van de groep van experts is multidisciplinair. Wij streven ernaar om in ieder geval de volgende disciplines te betrekken: endocrinoloog, reumatoloog, verpleeghuisarts, geriater, revalidatiearts, huisarts, apotheker/farmacie, neuroloog, paramedische disciplines (ergotherapeut, fysiotherapeut, oefentherapeut C/M, diëtist), medisch of klinisch psycholoog, verpleegkundige, ‘alternatieve’ specialisten zoals een homeopathisch arts.