Ga naar hoofdinhoud

“Vrouwen in en na de overgang lopen risico om osteoporose te krijgen”

“Ik was gezond, sportief, had geen risicofactoren voor osteoporose,” zegt Mecheline van der Linden (65). En toch had ze vorig jaar opeens drie pijnlijke wervelinzakkingen. Sindsdien is het haar missie om te zorgen dat osteoporose en de preventie ervan meer bekendheid krijgt.

“Perplex”, zo omschrijft Mecheline van der Linden haar gemoedstoestand toen ze na een acute opname in het ziekenhuis hoorde dat ze zowel osteoporose als osteopenie had. Een paar maanden eerder had ze een rare pijn in haar rug gevoeld toen ze in een kledingwinkel een broek paste. Niemand dacht aan osteoporose, zijzelf al helemaal niet. Begin juni kreeg ze opeens zo veel rugpijn dat ze acuut werd opgenomen in het ziekenhuis. Je hebt drie wervelinzakkingen, kreeg ze te horen. “Ik wist niet direct wat dat voor mij betekende, had er geen besef van hoe definitief zo’n wervelinzakking is.”

Het komt goed

In eerste instantie was er niemand die haar vertelde wat er precies aan de hand was. Toen ze daar zo in het ziekenhuis bed lag, dacht ze wel: “Zal ik ooit nog kunnen lopen?” Pas na drie dagen zei een zaalarts tegen haar: “Het komt wel weer goed.” Mecheline zegt: “Daar heb ik me toen aan vastgehouden.”

Niet meer fietsen

Sindsdien is haar leven veranderd. De pijn is er altijd, maar wordt onder controle gehouden met een (lichte) morfinepleister en veel rust. Lopen kan ze inderdaad weer, en dat doet ze dan ook vijf tot acht kilometer per dag. Maar fietsen, waar ze altijd van genoot, durft ze niet meer. “Ik ben doodsbang om in de drukke stad te fietsen, bang dat ik val.” Het bisfosfonaatinfuus dat ze 1 keer per jaar krijgt, geeft haar gelukkig wel vertrouwen.

Missie

Mecheline vertelt dat ze inmiddels van veel vrouwen in haar omgeving heeft gehoord dat zij ook osteoporose hebben en dat zij ook niet altijd goed werden geïnformeerd. “En dat terwijl zwakke botten voor vrouwen in en na de overgang een reëel risico zijn. Ik heb nu een missie om daar meer bekendheid aan te geven. Zo vertel ik mijn vriendinnen die boven de 50 zijn dat ze goed moeten blijven bewegen en dat ze calcium en vitamine D moeten nemen voor sterke botten. En dat ze, als ze iets breken, altijd een DEXA-scan moeten laten maken. Zo kan er gecheckt worden of er sprake is van osteoporose. Daarom vertel ik nu ook hier mijn verhaal. Ik wil tegen iedereen boven de 50 zeggen: zorg dat je geïnformeerd bent over de risico’s van osteoporose!”

Facebook Comments