Skip to content

”Bewegen is overal goed voor”

Toen Wim de Jong* (77) prostaatkanker kreeg, was dat eigenlijk voor het eerst dat hij iets hoorde over osteoporose. Dat is namelijk een risicofactor bij de behandeling van deze kankersoort.

“Ik had nog nooit van osteoporose gehoord en wist er dus niets vanaf. Maar toen bleek dat ik prostaatkanker had, kreeg ik opeens te maken met osteoporose. Twee en half jaar geleden kreeg ik te horen dat ik prostaatkanker had, zonder uitzaaiingen. Door corona moest ik twee maanden wachten op de operatie, waar bleek dat er inmiddels wel uitzaaiingen waren. Dat was natuurlijk wel schrikken, maar ik heb er continu positief in gestaan: Dit gaat wel weer over, houd ik mezelf voor.

Na de operatie heb ik 28 bestralingen gekregen en acht keer een injectie met een antihormonaal middel. Dit voorjaar was de laatste spuit. Ik heb zelf nooit naar een DEXA-scan of iets dergelijks hoeven vragen. In het VieCuri Ziekenhuis werd, naast de behandeling bij de uroloog, direct een zorgpad voor osteoporose in gang gezet.

Dat betekent dat ik elk jaar wordt gecontroleerd op osteoporose. De verpleegkundig specialist laat een DEXA-scan doen en geeft me oefeningen te doen om te zien hoeveel kracht ik heb in mijn spieren. Ook krijg ik een infuus met anti-osteoporose medicijn. Tot nu toe gaat het goed met zowel de prostaat als met mijn botten.

In de afgelopen 40 jaar heb ik altijd veel gesport, en dat ben ik blijven doen. Bewegen is overal goed voor. Ik begin bijna elke ochtend met Nederland in Beweging, en verder doe ik aan tafeltennis, wandelen, beugelen (een balsport), zwemmen en ik werk in de tuin. Zo blijf ik fit. Daarnaast zorg ik ervoor dat ik genoeg vitamine D en calcium binnenkrijg, allemaal dingen die goed zijn voor je botten en waardoor ik me goed voel.”

*Gefingeerde naam in verband met privacy-redenen.