skip to Main Content

Calcium en vitamine D uit basisverzekering

Per 1 januari 2023 vallen vitamine D- en calcium-supplementen buiten de basisverzekering.

Dat betekent dat je zelf voor deze supplementen moet betalen, zelfs als je vitamine D en calcium op voorschrift van je arts slikt. De Osteoporose Vereniging heeft natuurlijk protest aangetekend tegen deze maatregel, en door onze toedoen zijn er zelfs Kamervragen gesteld. Toch gaat de maatregel helaas door. Daarom hebben we overleg gehad met een aantal apothekersorganisaties.

Zij hebben ons verzekerd dat de apothekers zich hebben voorbereid op deze situatie en een passend aanbod beschikbaar hebben. Je apotheker kan je een passend advies geven over deze supplementen, de juiste dosering en combinaties met andere medicatie. Ook is je apotheek de aangewezen leverancier van deze supplementen op recept, omdat deze producten slechts daar beschikbaar zijn. De apotheker zal in de meeste gevallen wel “ter handstelllingskosten” in rekening brengen naast de kosten van het supplement. De apothekers hebben nog geen eenduidig beleid vastgesteld en zijn vrij in het vaststellen van dat bedrag.

Probeer in ieder geval je herhaalrecept voor 31 december op te halen bij de apotheek.

Drogist of supermarkt

Natuurlijk kun je zelf op zoek gaan naar vergelijkbare producten in de schappen van de drogisten, supermarkten en online winkels. Zorg dat je vooraf hebt nagedacht over de juiste doseringen en samenstellingen. Meestal is het dan verstandig om losse supplementen te kopen. Dan heb je altijd grip op de juiste dosering en samenstelling. Ook hier geldt: bedenk van tevoren wat voor jou belangrijk is (vloeibaar of tablet, vegan of niet, gecombineerd product, kosten). Let ook op aanbiedingen en koop dan als dat kan wat ruimer in. Huismerken zijn over het algemeen goedkoper dan merkproducten.
Je zult daar niet de hoge doseringen vinden ( bijvoorbeeld 25.000IE) daarvoor blijft de apotheek de aangewezen leverancier.

Dringend advies om niet te stoppen dan wel tijdelijk te stoppen nu je de medicamenten zelf moet betalen. Ondanks het feit dat wij ons realiseren dat dit een extra uitgave van de maandelijkse lasten zal betekenen. Jouw gezondheid is het allerbelangrijkst en vitamine D en calcium vormen de hoeksteen van iedere behandeling.

Houd onze nieuwsberichtgeving in de gaten voor eventuele updates.

Facebook Comments