skip to Main Content

“Denk niet dat medicatie voor jou niet nodig is”

In haar familie kwam osteoporose voor, dus Corry Kemp (66) wist dat ze zelf ook risico liep. Het was dan ook geen verrassing dat de DEXA-scan positief was. Ze kreeg medicijnen, maar toch brak ze twee jaar later haar schouder.

“Mijn moeder heeft een heup gebroken. Een van mijn zussen heeft twee polsen gebroken en een andere zus brak haar knie. Daardoor wist ik dat in de risicogroep zat. Ik wilde mijn botsterkte daarom laten controleren en liet vier jaar geleden een DEXA-scan maken. Het bleek dat ik op de grens zat, ik had inderdaad osteoporose,” vertelt Corry.

Corry kreeg medicijnen voorgeschreven, maar na verloop van tijd slikte ze die niet meer. “Ik heb een hekel aan medicijnen en ik dacht: het zal wel meevallen allemaal.” Dat was echter niet het geval, merkte ze twee jaar later. Ze struikelde, viel en brak haar schouder op twee plaatsen. Er werd een nieuwe scan gemaakt, en het bleek dat de osteoporose ernstiger was geworden.

“Daar ben ik toen wel van geschrokken, ik ben er echt door wakker geschud. Die medicijnen zijn belangrijk! Ik wil dan ook tegen iedereen met osteoporose zeggen: neem je medicatie in, en denk niet dat dat voor jou niet nodig is.”

Corry is voorzichtiger geworden sinds ze struikelde en haar schouder brak. “Ik ben nu vaak bang om te vallen, dat is echt heel vervelend.” Ze denkt over een cursus valpreventie, maar door de coronamaatregelen is dat nu niet mogelijk. Het weerhoudt haar er niet van om flinke wandelingen in het bos te maken. “Want bewegen is goed voor je botten.”

Facebook Comments