Skip to content

“Ik ben zo blij dat ik heb doorgezet”

Jeanet Pepping (58) heeft al een aantal jaar veel klachten door wervelfracturen. Met veel doorzettingsvermogen slaagde ze erin om haar hobby, wandelen, toch zo comfortabel mogelijk te maken. Een flexibel korset is daar een belangrijk hulpmiddel bij.

“In december 2019 viel ik plat op mijn rug. Het was in de tuin, door nachtvorst was de grond een beetje glad en ik gleed uit. Het deed vreselijk veel pijn, maar mijn huisarts vond het niet nodig mij door te sturen naar het ziekenhuis voor een foto. Door de komst van corona heb ik er toen niet op aangedrongen, totdat het niet meer ging door de heftige pijn. Uiteindelijk ben ik ruim zeven maanden na die val toch goed onderzocht in het ziekenhuis. Ik had een rugwervel gebroken.

Mijn internist schreef me osteoporosemedicijnen voor en ik ging een revalidatietraject volgen op de pijnpoli van het ziekenhuis. Sporten onder begeleiding, gesprekken met een psycholoog, injecties tegen de pijn en cryotherapie. Bij dat laatste word je blootgesteld aan heftige kou, en dat helpt ook tegen de pijn. Helaas brak ik in die periode weer een rugwervel, dat was natuurlijk erg schrikken.

Toen het weer kon, heb ik het revalidatietraject bij de pijnpoli afgemaakt en ben ik weer gaan sporten onder begeleiding van de fysiotherapeut. Wandelen vind ik fijn, maar dat ging toen wel moeizaam. Ik had pijn en had moeite om goed rechtop te lopen, waardoor ik bang was om te vallen. Toen ik met nordic walking-stokken ging wandelen, ging dat wel beter, maar het bleef toch pijnlijk en vermoeiend.

In het blad van de Osteoporose Vereniging, Bot in Balans, las ik toen over een dynamische brace, een korset voor mensen met wervelfracturen. De orthopeed bij wie ik onder behandeling was, wilde mij geen verwijsbrief geven omdat hij zo’n korset maar niks vond. Maar ik verwachtte dat die brace voor mij goed zou werken. Ik heb zelfs contact gezocht met de fabrikant, maar ik had toch echt een verwijsbrief nodig. Na veel zoeken kwam ik uiteindelijk bij een internist die zo’n verwijsbrief voor mij wilde schrijven. Binnen een week had ik een afspraak om het korset aan te meten. Het werd gewoon vergoed door de ziektekostenverzekering.

Met het korset gaat het wandelen zoveel beter. Ik loop meer rechtop, heb minder pijn, kan langer wandelen en meer genieten. De nordic walking-stokken gebruik ik ook nog, dat geeft extra zekerheid. Ik ben zo blij dat ik heb doorgezet.

Lees meer over onze campagne Je botten bepalen je leven