Skip to content

“Ik merkte dat ik aan het krimpen was”

Marleen van der Gugten (74) merkte al langere tijd dat ze aan het krimpen was. Dat was voor haar reden om een DEXA-scan te laten doen, ze vermoedde dat ze osteoporose had.

“Vroeger was ik 1.62 lang, maar toen ik in juli 2018 een DEXA-meting liet doen, was ik nog maar 1.57. Dat ik aan het krimpen was had ik al gemerkt, ik wilde weten wat er aan de hand was. Daarom heb ik van mijn huisarts een verwijzing voor zo’n scan gekregen,” vertelt mevrouw Van der Gugten (“In het dagelijks leven heet ik Omaleen.”).

De behandelend arts schreef alendroninezuur voor en ook calcium en vitamine D. “Onlangs ben ik opnieuw gemeten en ik ben niet verder gekrompen. Maar mijn postuur is wel veranderd doordat ik korter ben geworden, ik ben dikker terwijl mijn gewicht niet is veranderd,” zegt ze. Gelukkig geeft de osteoporose geen pijnklachten, daar is ze blij om.

Toen de osteoporose net was vastgesteld, is mevrouw Van der Gugten bij de diëtiste geweest, die haar vertelde hoe belangrijk melkproducten zijn als de botsterkte minder wordt. “Ik drink veel melk in mijn koffie en neem veel yoghurt. Dat is goed voor mijn botten, maar ik vind het ook gewoon erg lekker.”

Haar dochter, die geriatrisch fysiotherapeut is, helpt haar bij haar klachten. Van haar weet mevrouw Van der Gugten ook dat het goed is voor je botten om veel te bewegen. “Ik kan niet meer een hele middag wandelen, maar wel een half uur. Dus dat doe ik elke dag, als het weer niet al te slecht is. Ik woon hier in een mooie, groene omgeving, en soms ga ik wel twee of drie keer per dag een half uur lopen. Als het wel slecht weer is, vind ik het prettig om een beetje te dansen. Gewoon, in de huiskamer met leuke accordeonmuziek. Daar krijg ik energie van.” En natuurlijk krijgt ze ook energie van haar kleinkinderen, benadrukt ze. “Zij zijn het grootste geschenk dat het leven mij heeft gegeven.”