Skip to content

“Ik was verbaasd toen bleek dat ik osteoporose had”

Tijdens een wandelvakantie in de bergen viel Jeanette Bil (61) en blesseerde haar arm, wat de aanleiding was om de sterkte van haar botten te laten testen. De uitkomst: osteoporose.

“Nadat ik was gevallen werd mijn arm gefixeerd. Na verloop van tijd is het met fysiotherapie en oefeningen weer helemaal goed gekomen,” vertelt Jeannette. Naar aanleiding van de botbreuk stuurde het ziekenhuis haar een oproep om een DEXA-scan te laten maken. Bij deze scan wordt de botsterkte gemeten. In principe hoort iedereen die boven de 50 is en die een bot heeft gebroken, deze meting aangeboden te krijgen.

“Ik had eerder de online test gedaan waarbij het risico op osteoporose wordt aangegeven. Het bleek dat geen enkele van de risicofactoren op mij van toepassing was. Mijn ouders hebben geen erfelijke osteoporose, ik drink en rook niet. Toch heb ik toen in het ziekenhuis die botscan laten maken. Ik was verbaasd dat toen duidelijk werd dat ik inderdaad osteoporose had. Dat had ik niet verwacht.”

Na de diagnose is Jeanette meer gaan bewegen. “Ik loop graag, vooral in de bergen, daar gebruik ik stokken om mijn gewrichten te ontlasten. Maar ook hier gewoon op het strand. In de winter zorg ik dat ik meer trappen loop, dat is ook goed voor je botten.” En ze slikt dagelijks calcium- en vitamine D-supplementen, om de botsterkte op peil te houden. “Eigenlijk nam ik nooit vitaminesupplementen, dus ik heb het mezelf echt moeten aanleren om elke dag op tijd deze tabletten te nemen.” Ook blijft ze onder controle van haar arts.

Jeanette is blij dat ze is ingegaan op de uitnodiging van het ziekenhuis om een DEXA-scan te maken. “Ik dacht: waarom zou ik het niet doen? Je kunt het maar beter weten als er iets aan de hand is met je botten. Want osteoporose kun je zelf niet zien, je merkt het pas als het te laat is.”