Skip to content

“Luister naar je eigen lichaam”

Meinou van der Burg (49) wist dat er iets niet goed zat toen ze door medicijngebruik vreselijke pijn in haar botten kreeg. Haar arts wilde eigenlijk niet verder onderzoeken wat er aan de hand was. Maar Meinou zette door.

“Ik kon niet meer zitten, ik kon niet meer liggen. Mijn lichaam voelde als een spons, zo veel pijn in mijn botten had ik,” vertelt Meinou. Ze was toen begonnen met hormoontherapie, als onderdeel van een behandeling tegen borstkanker. Na een half jaar stopte ze met die medicatie, maar ze bleef ongerust over de pijn in haar botten. “Mijn arts zei dat er geen sprake kon zijn van osteoporose, omdat ik daarvoor de hormoonremmers te kort had geslikt. Bovendien kun je osteoporose niet voelen, zei ze, de botpijn zou door de overgang komen. Door de hormoontherapie was ik daar namelijk in terecht gekomen.”

Zelfs toen ze struikelde tijdens een boswandeling en allebei haar armen brak, vond de behandelend arts dat geen reden voor een DEXA-scan. “Omdat ik onder de 50 was en omdat er volgens hem verder geen risicofactoren waren.” Meinou luisterde naar haar eigen lichaam, ze had nog steeds pijn in haar botten, en daar kwam toen die dubbele breuk nog bij. “Ik moest echt hemel en aarde bewegen voordat er eindelijk een scan gemaakt werd.” De uitslag was duidelijk: “Ik had osteopenie, op het randje van osteoporose.” Meinou ging vitamine D slikken en lette erop dat via haar voeding genoeg calcium binnenkreeg.

Twee jaar later bleek bij een controle-scan dat ze inmiddels osteoporose had. Meinou begon met anti-osteoporosemedicatie en na de botbreuken in haar armen had ze haar leven al grondig aangepast. “Ik hield altijd enorm van wielrennen, maar heb toen mijn racefiets weggedaan. Ik moest trager gaan leven, steeds naar de balans zoeken tussen de dingen die ik wilde doen en de dingen die ik kon doen. Mijn tempo moest letterlijk omlaag. Dat vond en vind ik heel moeilijk.”

Hoe kijkt ze terug op de artsen die haar klachten niet serieus namen? “Ik vind het heel verdrietig als ik bedenk dat dit allemaal misschien voorkomen had kunnen worden als de osteopenie eerder was geconstateerd. Daarom wil ik iedereen ook adviseren: luister naar je eigen lichaam.”