Skip to content

Na drie wervelbreuken ziet Letty weer perspectief

Letty Loerts (71) is een van de mensen die in onze nieuwe campagne hun verhaal vertellen. Door drie gebroken ruggenwervels kwam haar leven op zijn kop te staan. Veel dingen kan ze niet meer, maar ze focust zich op de dingen die nog wel kunnen.

“Mijn hoofd doet het nog, mijn benen doen het nog, mijn armen doen het nog, dat is toch fantastisch.” Letty is positief ingesteld, hoewel het niet niks is wat haar overkwam. Zo’n 18 jaar geleden werd er osteoporose bij haar geconstateerd. “Daarna leefde ik gewoon mijn leven, at gezond en was altijd heel actief met van alles en nog wat. Het enige is dat ik door een misverstand de laatste tien jaar te weinig calcium heb geslikt.” Vorig jaar sloeg het noodlot toe. Toen ze thuis wat gymoefeningen deed, knapte er iets in haar rug. “De dag daarvoor had ik nog 80 kilometer gefietst en nu dit. Ik had ontzettend veel pijn.”

Gebroken ruggenwervels

“Eerst dacht ik dat er een paar spieren verrekt waren, maar de pijn werd alleen maar erger. Pas na twee weken werden er een DEXA-scan en foto’s gemaakt.” Letty kreeg te horen dat drie ruggenwervels waren gebroken. “De huisarts dacht: dat duurt een week of zes, dan is de pijn wel weg.” Maar nu, bijna een jaar later, heeft ze nog steeds pijn. “Maar ik voel wel dat er nog steeds wat verbetering in zit,” vertelt ze.

Niet bij de pakken neerzitten

Letty’s leven is helemaal veranderd sinds de wervelbreuken. Ze hield ervan om in de tuin te werken, maar dat kan nu niet meer. Ook flinke wandelingen maken lukt niet meer, terwijl ze dat vroeger juist heel graag deed. En het huishouden valt niet mee. “Ik kan niet bukken en ook niet lang staan, maar gelukkig helpt mijn man me.” Toch legt ze zich niet bij al die beperkingen neer. “We weten allemaal dat er ooit een eind aan het leven komt, maar tot die tijd wil ik niet bij de pakken neerzitten. Ik wil echt nog iets van mijn leven maken!”

Lopen en fietsen

Omdat ze in het ziekenhuis verder weinig ondersteuning kreeg, heeft ze met hulp van de huisarts een internist gezocht bij wie ze terecht kan. “Toen ik bij die arts kwam, heb ik gezegd dat ik heel graag weer wat langer achter elkaar zou willen lopen. En ook wil ik weer fietsen.”

Met dat duidelijke doel voor ogen is ze aan de slag gegaan. De internist heeft haar een jaar lang romosozumab-injecties voorgeschreven en ook een speciaal aangemeten korset. Daarnaast kreeg Letty het advies om te revalideren onder begeleiding van een fysiotherapeut. Ze kan inmiddels weer drie tot vier kilometer lopen, al is het met enige moeite. En dat fietsen gaat er vast en zeker ook weer van komen. Via de WMO heeft ze een driewielfiets aangevraagd, waarmee ze meer stabiliteit heeft en dus minder snel valt. “Ik moet nog wel oefenen, en dat vind ik best spannend. Maar ik ga het echt proberen!”

Haar tip voor andere mensen met osteoporose? “Wacht niet af totdat je weer wordt opgeroepen voor controle door het ziekenhuis. Wees alert en vraag een paar jaar na de eerste DEXA-scan zelf om een nieuwe scan.”

Lees meer over onze campagne Je botten bepalen je leven