Skip to content

Omdenken: “Ik probeer overal iets positiefs uit te halen”

”De spontaniteit is weg,” zegt Neeltje Rooymans over haar osteoporose. Treurig? Ja natuurlijk. Maar met ‘omdenken’ lukt het haar om te blijven zien wat er leuk is in het leven.

Haar eerste botbreuk kreeg Neeltje Rooymans op haar 62e: ze gleed uit en brak haar heup. Uit het onderzoek bleek dat ze osteoporose had. “Ik dacht: op deze leeftijd al? Dat terwijl ik me nog heel fit en gezond voelde.”

Reeks breuken
Nu, zeven jaar later, heeft Neeltje een reeks van andere breuken achter de rug en ziet ze als gevolg van een mislukte oogoperatie bovendien ook nog eens slecht. “Ik heb in een oog maar 25% zicht en dat maakt het er niet makkelijker op. Ik ben heel voorzichtig geworden. Als ik buiten loop, zie ik vooral heel veel grond, grap ik weleens. Want ik kijk steeds waar ik loop, ik ben echt bang om te vallen. Een aantal van die botbreuken heb ik namelijk opgelopen bij een valpartij.” Het grootste gevolg: “De spontaniteit van direct iets doen is weg. Ik denk altijd vooruit: waar kan ik me vasthouden zodat ik niet val? Waar is een trapleuning? Hoe kom ik straks weer overeind, als ik iets schoon moet maken. Ik moet altijd op mijn qui vive zijn: eerst voorzichtig gaan staan, dan aarden, en dan pas iets gaan doen. Ook moet ik vaker om hulp vragen omdat ook tillen het risico met zich meebrengt dat ik iets breek. Je zelfstandigheid ben je voor een deel kwijt. Daar moet je doorheen om dat te accepteren.”

Pumps weggedaan
“Dat is natuurlijk niet fijn,” zegt ze. “Weet je wat ik echt erg vond? Ik heb al mijn pumps weg moeten doen, omdat ik er niet meer op kon lopen. Ik had wel tachtig paar!” Maar de verzameling schoenen met platte hak groeit ondertussen gelukkig weer aan, want ze vindt het belangrijk om er goed uit te zien, vertelt ze. Kleding en schoenen die mooi bij elkaar kleuren, beetje make-up, haar dat goed zit. “Dan voel ik me beter. Ik maak me niet mooi voor anderen, maar voor mezelf!”

Tegengif
Een verzorgd uiterlijk is voor haar ook een soort tegengif tegen de osteoporose en het slechte zicht. “Ik doe aan omdenken, ik focus me niet op het slechte maar kijk altijd naar de andere kant van een situatie: wat is er leuk of mooi? En er is heel veel dat leuk is: ik bridge zeker twee keer per week, ga met vriendinnen naar musea of weekendjes weg. Ik doe aan seniorengym, op muziek, dat is heel gezellig. Heb fysiotherapie met daarvóór de loopband en hydrotherapie en met daarachteraan de sauna. We hebben een gezellige buurt waar we activiteiten mee organiseren. Ook maak ik uitstapjes met mijn man, we gaan samen op vakantie en regelmatig naar Amsterdam, waar onze zonen wonen. Als iets niet kan, denk ik: hoe zou het nog wel kunnen? En ik maak cynische grapjes over wat me overkomt, dat helpt me ook. Ik roep altijd ‘van buiten lijkt het nog wat, maar van binnen…’ Ik probeer overal iets positiefs uit te halen!”