Ook jonge mensen kunnen osteoporose krijgen

Joyce de Haan was pas 32 toen ze 4 jaar geleden hoorde dat ze osteopenie had. “Mijn moeder had slechte botten, met verschillende breuken en zelfs een wervelfractuur, dus ik vond dat ik maar eens uit moest zoeken hoe het met mijn eigen botten gesteld was.”

Ze schrok wel toen ze de uitslag van de DEXA-scan kreeg, vertelt ze. “Ik was er verdrietig van, en had natuurlijk mijn moeder voor ogen. Ik wilde gelijk weten hoe het precies met osteoporose zit.” Joyce ging veel lezen over deze aandoening en verdiepte zich in gezonde voeding. “Mijn arts schreef me calcium en vitamine D voor, dat supplement neem ik elke dag trouw in. Medicijnen zijn nu nog niet aan de orde, zegt mijn arts, daar ben ik nog te jong voor.” Ook houd ze zelf goed het verloop van de osteopenie in de gaten. “Ik zorg dat ik om de twee jaar een DEXA-scan krijg. Daaruit blijkt dat de sterkte van mijn botten met ongeveer 2 procent per jaar achteruit gaat.”

Etiketten lezen

Toen eerder dit jaar werd vastgesteld dat Joyce naast osteopenie, ook fybromyalgie heeft, werd gezond leven nog belangrijker voor haar. “Ik lees alle etiketten in de winkel! Zo eet ik bijna geen bewerkt voedsel meer, geen geraffineerde suikers, geen troep. Wat goed is voor tegen de fybromyalgie is ook goed tegen de osteoporose.” Af en toe gaat ze – heel rustig – joggen met haar honden en ze wandelt twee keer per dag een half uur. De sporten die ze vroeger graag deed, zoals paardrijden, behoren nu tot het verleden. “Ik ben snel moe en bovendien, stel je voor dat ik val  en iets breek.”

Moeder van 2 kinderen

Het leven met deze twee aandoeningen is niet altijd makkelijk, vertelt ze. “Vooral omdat ik ook alleenstaande moeder van 2 kinderen ben. Dat is in een gewone situatie al niet zo simpel, maar nu helemaal niet. Ik heb minder energie dan vroeger, en soms is het me bijvoorbeeld te veel om de boodschappen te doen. Dan vraag ik een kennis om met me mee te gaan naar de supermarkt, dat geeft toch wat steun. Of ik laat de boodschappen thuis bezorgen. Dat lijkt me misschien een luxe, maar het helpt wel.”

Niet de enige

Contact met lotgenoten, via Facebook, is ook fijn, zegt Joyce. “Het helpt om te weten dat je niet de enige bent en door de tips over en weer leer je ook van elkaar. Ik zou het prettig vinden om dat contact nog verder uit te breiden en ook jonge mensen met osteoporose `in het echt’ te ontmoeten.” Haar advies voor lotgenoten? “Wees niet te streng voor jezelf. Als het een dag wat minder gaat, is dat echt niet erg. Morgen is er weer een dag!”