Menu

WERKEN EN ERBIJ HOREN

Werken is voor de meeste mensen belangrijk, niet in het minst door het gevoel erbij te horen. Als je osteoporose hebt, kan het lastiger zijn om te blijven werken. Wees je daarom van een paar dingen bewust.

Aan het werk komen of blijven hangt onder meer af van je werkgever, leidinggevende en collega’s. Realiseer je dat niemand jouw mogelijkheden en beperkingen in detail kent. Dat zal jij ze duidelijk moeten maken. Ga dus met ze in gesprek.
Daar komt bij dat lang niet alle werkgevers of leidinggevenden op de hoogte zijn van de regelingen en wetten. Zorg ervoor dat jij dat wél bent. Hoe beter jij weet wat mogelijk is, hoe beter je ervoor kunt zorgen dat je niet over- maar ook niet ondervraagd wordt. De bedrijfsarts kan je adviseren over bijvoorbeeld hulpmiddelen of andere taken of werktijden.
Zelf kun je ook op een aantal zaken letten. Wissel fysiek zwaar en licht werk af, beweeg voldoende tussendoor, neem wat vaker een korte pauze, werk af en toe thuis als dat kan, voorkom dat je werkdruk te hoog wordt, leer nee zeggen en geef je grenzen aan. Niemand is erbij gebaat als jij daar (structureel) overheen gaat; jij niet, maar je werkgever en collega’s hebben er ook niks aan als je uitvalt.
Met osteoporose is je energie beperkt.

Je dag heeft maar 24 uur, dus moet je keuzes maken: waaraan wil je jouw energie besteden? Als je je werk belangrijk vindt, dan kun je kijken of je voor het huishoudelijke werk of het aankleden bijvoorbeeld hulp kunt krijgen. Laat  je boodschappen bezorgen en koop wat vaker een kant-en-klare maaltijd. Inventariseer eens wat je op een dag doet, hoeveel energie je dat kost en of je het misschien anders kunt inrichten. Een professionele organizer kan je daar eventueel bij helpen. Je vindt ze op de site van hun beroepsvereniging: nbpo.nl.
Vrijwilligerswerk

Soms is betaald werk niet (meer) haalbaar. Dan kan vrijwilligerswerk je ook voldoening en een gevoel van erbij-horen geven. Er zijn tal van mogelijkheden; van werken in de bieb tot het begeleiden van kinderen, ouderen, mensen met een handicap of hand- en spandiensten verrichten bij de sportclub.
Op vrijwilligersvacaturebank.nl, maar ook op sites als handjehelpen.nlikwilvrijwilligerswerkdoen.nl of NLvoorelkaar.nl kun je eens rondkijken.

Dit is een van de vele artikelen die je op het platform www.botinbalans.nl kunt vinden.
Maak een account aan en je heb toegang tot alle informatie die we voor je hebben verzameld op Bot in Balans.

Facebook Comments
X