Skip to content

“Zorg dat je de onderzoeken krijgt die je nodig hebt”

Ineke Wester werd behandeld tegen borstkanker. De chemotherapie en medicijnen zorgden ervoor dat haar botten zwakker werden, waardoor ze nu osteoporose heeft.

“Toen ik 43 was, werd er borstkanker bij mij geconstateerd. Ik kreeg het hele pakket: een operatie, bestraling, chemotherapie en aansluitend vijf jaar antihormonale therapie. Door de chemotherapie kwam ik in de vervroegde overgang. In combinatie met de antihormonale therapie bleek dat slecht voor mijn botten. Ik kreeg osteopenie, wat werd ontdekt toen mijn oncoloog aan het einde van de hormoontherapie een DEXA-scan liet maken.

De oncoloog schreef bisfosfonaten voor, maar daar werd ik zo ziek van dat ik ermee ben gestopt. Vijf jaar later kreeg ik via de huisarts weer een DEXA-scan, waarbij duidelijk werd dat mijn botdichtheid verder verslechterd was. Daarna heb ik wel vijf jaar medicijnen gebruikt.

Nu gaat het redelijk, maar ik ben wel voorzichtig en doe bijvoorbeeld geen risicovolle sport meer, zoals skiën. Ik wil iedereen meegeven: wees alert, en zorg dat je de informatie en de onderzoeken krijgt die je nodig hebt.”